Kappersattributen
NOS NieuwsAangepast

Excuses voor 'bosneger'-uitspraak in RTL-programma

De vertegenwoordiger van kappersorganisatie Intercoiffure die gisteren in het RTL-programma Bubbels&Gloss het woord bosneger gebruikte, heeft zijn excuses aangeboden. Hij zegt zijn opmerking te betreuren.

Op Facebook kwamen boze reacties op het voorval. De vertegenwoordiger had het over opties voor sterk krullend haar, want "je wilt er ook niet altijd als een bosneger bij lopen".

Kappers bespraken in het programma aan tafel een kapsel met heel veel krullen, "wat leuk lijkt, maar waar veel mensen niet blij mee zijn omdat je daar niet zoveel mee kan".

Een kapster bekende vervolgens dat ze zonder haarproducten datzelfde haar heeft, wat leidde tot ongeloof aan tafel. Daarop deed de vertegenwoordiger de gewraakte uitspraak, gevolgd door luid gelach en knikken van de mensen aan tafel.

"Ik ben geschrokken en vol ongeloof dat zulke uitspraken anno 2018 nog steeds worden gedaan", zegt Ashaki Leito, organisator van de jaarlijkse Miss Black Hair Verkiezing. "Ik kijk nooit naar dat programma en ineens hoor ik die uitspraak, die ik niet ga herhalen. Ik heb zelfs nog teruggespoeld om te kijken of ik het echt goed had gehoord."

"Dat zo'n uitspraak langs een redactie komt en dat mensen dan vervolgens in de lach schieten, vind ik echt ongelooflijk", zegt Leito.

Sterk gekruld haar of kroeshaar wordt al eeuwenlang belachelijk gemaakt.

Ashaki Leito, organisator Miss Black Hair Verkiezing

"Wat mij heel erg opviel is dat het weer ging om één schoonheidsideaal, waarmee mensen zichzelf boven de ander stellen. Ze zetten een volledige bevolkingsgroep met een racistische uitspraak buiten spel, vanuit een superioriteitsgevoel dat hun haarstijl beter is", aldus Leito.

"Sterk gekruld haar of kroeshaar wordt al eeuwenlang belachelijk gemaakt, net als de bevolkingsgroep die erbij hoort. Het is onderdrukking om op zo'n manier met elkaar te praten."

Verontwaardigd

Leito deelde haar mening en het bijbehorende fragment op de Facebook-pagina van de Miss-verkiezing. Het leidde tot veel verontwaardigde reacties. "Dit is geen zwart-witkwestie maar een menselijkheid-kwestie".

De voorzitter van Intercoiffure zegt nu dat "afro-american hair hot is op de internationale catwalks bij alle topmodellen" en dat het een ontwikkeling is die hij toejuicht.

RTL laat weten erg geschrokken te zijn van de uitspraak in het programma. "RTL krijgt het programma aangeleverd en de inhoud van deze zogeheten tape on desk-programma's wordt steekproefsgewijs gecheckt. Het bewuste fragment is helaas niet gezien en wij betreuren dit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl