Nederland sluit grens voor beverrat: 'Ohne Papiere kommt man nicht rein'
Nederland en Duitsland slaan de handen ineen om de overlast door beverratten aan te pakken. Partijen uit beide landen tekenen vandaag een overeenkomst, waardoor Nederlandse beverrattenvangers vanaf morgen ook op Duits grondgebied de dieren mogen vangen en doden.
De Nederlandse waterschappen in de grensstreek hebben steeds meer last van beverratten die vanuit Duitsland de grens oversteken. In Nederland vernielen ze dijken en veroorzaken schade aan landbouwpercelen.
In Nederland worden de dieren al actief bestreden, terwijl de Duitse autoriteiten tot nu toe geen prioriteit gaven aan de bestrijding van de uitheemse diersoort. Daar worden ze alleen op kleine schaal bestreden, door boeren en jagers.
Ontsnapt
Beverratten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, zegt Hein Pieper, dijkgraaf bij het waterschap Rijn en IJssel. Begin vorige eeuw zijn ze naar onder meer Duitsland gehaald voor de pelsdierfokkerij. "Op een gegeven moment zijn er dieren ontsnapt en die hebben zich voortgeplant", zegt Pieper in het NOS Radio 1 Journaal.
Door de zachte winters van de laatste jaren is de populatie flink gegroeid en vanuit Duitsland trekken steeds meer dieren de grens over naar Nederlandse landbouwgebieden, waar ze veel schade aanrichten. "Ze graven bijvoorbeeld onder in de oever een hol", zegt beverrattenvanger Björn Wesselink. "Als daar dan later landbouwmachines overheen rijden, kunnen die daarin wegzakken."
In onderstaande video zie je een Nederlandse rattenvanger aan het werk:
Het heeft drie jaar geduurd voordat de nieuwe afspraken tussen Nederlandse en Duitse waterschappen en andere overheden tot stand kwamen. "We hebben met tientallen partijen moeten overleggen, in Duitsland is het totaal anders geregeld", zegt Pieper.
"De bestrijding in Duitsland door jagers en boeren blijkt niet afdoende. Maar vanaf nu worden er ook in Duitsland Nederlandse kooien neergezet en mogen onze mensen de dieren daar ook doden." Beverrattenvangers zetten kooien neer met daarin wortels, waarmee het dier gelokt wordt. Als een beverrat eenmaal is gevangen in de kooi, wordt deze met een luchtdrukpistool doodgeschoten door de beverrattenvanger.
Het samenwerkingsprogramma gaat drie jaar duren. In die periode mogen Nederlandse vangers de dieren actief bestrijden in een gebied van 45 vierkante kilometer, over de grens bij Haaksbergen en Winterswijk.
Pieper hoopt dat met de nieuwe afspraken de dieren in Nederland helemaal zullen verdwijnen. "Beverratten horen niet in Nederland. Ohne Papiere kommt man nicht rein, ze komen er hier niet meer in. We moeten echt toe naar een nulbestand."