Wout Weghorst en Alireza Janhanbakhsh
NOS VoetbalAangepast

Na bekerechec rest AZ alleen nog topscorerstrofee

John van den Brom wist het seizoen van AZ al na de voorlaatste wedstrijd in één zin samen te vatten. "Behalve de wedstrijden tegen de andere grote clubs, hebben we een fantastisch seizoen gehad."

Daarmee sloeg de trainer van de Alkmaarders de spijker op z'n kop. AZ was dit seizoen met frivool voetbal de smaakmaker van de competitie, haalde alleen in het kampioensjaar 2009 meer punten, leverde drie internationals af en eindigt keurig als derde.

De enige dissonant zijn de wedstrijden tegen de traditionele topdrie. Tegen Ajax, PSV en Feyenoord werd zowel uit als thuis verloren. Tegen de veertien andere ploegen werd maar één keer verloren, alleen Excelsior was AZ de baas na twee vroege penalty's.

Ondanks de vreemde statistiek zit er voor AZ wellicht nog een prijs(je) in het vat. De laatste wedstrijd van het seizoen, zondagmiddag tegen PEC Zwolle, staat in het teken van de strijd om de topscorerstitel. Zowel Alireza Jahanbakhsh als Wout Weghorst kan de titel nog binnenhalen.

"AZ speelt voetbal naar mijn hart", zegt Volkskrant-journalist Willem Vissers in Langs de Lijn. "Ik was echt teleurgesteld dat Van den Brom in de bekerfinale terugviel op een 5-3-2-systeem. Hij dacht dat Feyenoord aanvallend te sterk zou zijn, maar hij heeft een kans verkwanseld."

Zowat het hele seizoen speelde AZ met drie middenvelders en drie aanvallers, een systeem waarin rechtsbuiten Jahanbaksh en spits Weghorst floreerden. "Als je al met twee spitsen speelt, moet je eigenlijk naast Jahanbakhsh met Oussama Idrissi spelen. Maar dat kun je bijna niet maken, want Weghorst is een beetje zijn blikvanger. Maar in die speelwijze moet je twee snelle, behendige jongens hebben."

'De beker zou een extraatje zijn'

NOS-commentator Arno Vermeulen sluit zich daarbij aan. "Ze hebben een goede jeugdopleiding, Europees voetbal en twintig punten meer dan vorig jaar. Die beker is dan een extraatje. Al zou je met aanvallend voetbal aan het kortste eind trekken, is er nog geen man overboord. Waarom dan je systeem aanpassen?", vraagt Vermeulen zich af.

Het is een vraag die vele voetbalvolgers zich de afgelopen weken gesteld hebben. AZ was buitengewoon succesvol in het 4-3-3-systeem. Van den Brom wijtte het verlies niet aan het systeem, maar aan collectief falen van zijn spelers. "Het is gewoon een fout geweest, klaar", aldus Vermeulen.

Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh

Tegen PEC zal AZ weer in de vertrouwde 4-3-3-opstelling spelen, al is linksbuiten Oussama Idrissi geblesseerd. Smaakmaker Alireza Jahanbakhsh (achttien treffers) zal op jacht gaan naar de topscorerstitel. Zijn maatje Wout Weghorst staat zestien goals en heeft ook nog kans op de prijs.

Beide spelers staan in de belangstelling van clubs uit binnen- en buitenland, de kans is groot dat ze vandaag hun laatste wedstrijd voor AZ spelen. Maar ondanks het verlies in de bekerfinale, kunnen ze het seizoen alsnog afsluiten met een prijs(je).

Wie wordt er topscorer van de eredivisie?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl