Vanuit zijn rolstoel ziet Van Gorkom trainingsmaatje Kimmann winnen

BMX'er Jelle van Gorkom was even terug in zijn wereld. Terug tussen de beste BMX'ers ter wereld. Maar ook terug op de plek des onheils.

Eigenlijk had Van Gorkom willen schitteren op de fiets bij de wereldbekerwedstrijd op zijn thuisbaan op sportcentrum Papendal. Maar deze winter ging het vreselijk mis: Van Gorkom ging hard onderuit, omdat een veiligheidsketting niet was weggehaald voor het begin van de training.

Twee weken lag hij in coma, de revalidatie zal lang duren en de uitkomst is ongewis.

Kippenvel en tranen

Een kleine vier maanden later staan alle wereldtoppers in de sport schouder aan schouder achter een spandoek voor een speciaal eerbetoon aan Van Gorkom. "Kippenvel", vond Niek Kimmann.

Kimmann was erbij, die dramatische dag waarop Van Gorkom zijn ongeluk kreeg. Voor hetzelfde geld was hij het geweest. "Ik zag het", vertelt hij met een snik in zijn stem. "Ik stond op de heuvel en drukte op de knop. Op dat moment ging Jelle al naar beneden. Niemand heeft die ketting gezien. Te laat."

Zaterdag zag Van Gorkom - voorlopig nog in zijn rolstoel - zijn maatje Kimmann de wereldbekerwedstrijd winnen.

Zelf reageren voor de camera wilde Van Gorkom nog niet. Kimmann wel. "Voor de finale had ik al moeite om mijn tranen te bedwingen toen ik eraan dacht dat ik misschien zou kunnen winnen voor Jelle. Dit is heel bijzonder."

STER reclame