Martin van Geel
NOS VoetbalAangepast

De zomerse puzzel van Van Geel bij Feyenoord

Een zwak seizoen met de bekerwinst als doekje voor het bloeden. Het is het jaar van Feyenoord in een zin samengevat. Terwijl de landstitel alweer een tijdje terug van Rotterdam naar Eindhoven is verhuisd, wordt het tijd om vooruit te kijken. Wat staat er de komende maanden te gebeuren aan de Maas?

Het belangrijkste vraagstuk is toch wel Robin van Persie. De teruggekeerde aanvaller heeft de afgelopen maanden laten blijken van toegevoegde waarde te zijn in het elftal van Giovanni van Bronckhorst. Feyenoord wil graag nog een seizoen met hem door, maar de topscorer aller tijden van Oranje twijfelt. Zijn lichaam laat hem steeds vaker in de steek.

Robin van Persie wordt gekoesterd door zijn teamgenoten bij Feyenoord

"Van Persie gaat na de laatste wedstrijd tegen Heerenveen om de tafel zitten met de Rotterdamse leiding", weet NOS-commentator en Feyenoord-volger Arman Avsaroglu.

"Het is echt zijn beslissing. Bij Feyenoord hebben ze vanuit alle kanten duidelijk gemaakt dat ze dolgraag met hem door willen. Algemeen directeur Jan de Jong heeft dat in een toespraak, die bij Van Persie in de smaak viel, nog eens duidelijk gemaakt. Maar de vraag is of Van Persie kan accepteren dat hij niet altijd het niveau meer kan halen dat hij gewend is."

Nicolai Jørgensen

Verder hoopt Feyenoord op een sterk WK van spits Nicolai Jørgensen. De Deen kon afgelopen winter voor zo'n zeventien miljoen euro naar Newcastle United, maar Feyenoord hield hem uiteindelijk binnenboord.

Avsaroglu: "Voor Jørgensen hangt heel veel af van het WK met Denemarken. Hij heeft geen goede tweede seizoenshelft gespeeld, al gingen de laatste wedstrijden wel iets beter. De vraag is of clubs nog steeds zo veel geld voor hem willen betalen."

"Feyenoord wees het bod in januari af. Enerzijds omdat ze vonden dat ze het omwille van de sportieve ambities niet konden maken om de topscorer van vorig seizoen te verkopen. Anderzijds hoopten ze na het WK een nog beter bod te kunnen krijgen. Komt dat bod, dan zal Feyenoord hem deze zomer verkopen. Dan moet er een nieuwe spits komen."

Steven Berghuis schreeuwt het uit na zijn tweede goal

Steven Berghuis is dit seizoen de absolute uitblinker bij de Rotterdammers. De buitenspeler is dreigend met zijn acties, passeert gemakkelijk, geeft goede voorzetten en scoort erop los. Toch is het de vraag wat er op zijn pad komt. Hij is gelukkig bij Feyenoord en heeft er natuurlijk al een mislukte periode in het buitenland bij Watford op zitten.

Avsaroglu denkt dat de aanvaller zal blijven. "Berghuis tekende deze zomer een meerjarig contract in Rotterdam-Zuid en heeft er pas één seizoen op zitten. Feyenoord wil hem absoluut niet kwijt en Berghuis heeft het naar zijn zin. Hij is voor Feyenoord een van de pijlers waar ze volgend seizoen op willen bouwen."

"Tegelijk kennen ze zijn ambities om het nog een keer in het buitenland te proberen. Maar clubs zullen wel de absolute hoofdprijs moeten betalen."

Tonny Vilhena trefzeker voor Feyenoord

Op het middenveld en achterin lijkt het een rustigere transferperiode te worden. Middenvelder Yassin Ayoub van FC Utrecht is al binnen. Is hij de logische opvolger van Tonny Vilhena, die alweer zeven jaar onderdeel is van de A-selectie van Feyenoord?

"Dat betwijfel ik", aldus Avsaroglu. "Bij Feyenoord hopen ze dat Sofyan Amrabat een goede stap kan zetten, hij is qua spel meer een natuurlijke opvolger van Vilhena. Dat Vilhena vertrekt, lijkt zeker. En dan verwacht ik Amrabat op zijn positie. Ayoub zal, zoals veel spelers, te maken krijgen met aanpassingsproblemen. Hij zal zijn wedstrijden wel meepakken, maar ik verwacht niet dat hij alles speelt."

Karim El Ahmadi

Aanvoerder Karim El Ahmadi tikt de 33 jaar aan. Hij zou nog één keer voor het buitenland kunnen kiezen en kan zich met Marokko op het WK daarvoor in de kijker spelen. "Maar ik vind het echt niet erg om bij Feyenoord te blijven", zei hij deze week.

Avsaroglu: "El Ahmadi wil nog een keer een flinke klapper maken. Voor hem zal het de laatste kans zijn op een transfer en hij zal zich op het WK in de kijker willen spelen. Hij is de aanvoerder van Feyenoord, ze zullen hem niet graag kwijt willen, ook omdat hij niet veel zal opleveren. En met zijn ervaring kan hij nog steeds heel belangrijk zijn. Hij vertoont weinig tekenen van verzwakking."

Feyenoord-keeper Brad Jones ging dit seizoen een paar keer pijnlijk in de fout

De strijd onder de lat blijft ook interessant. Brad Jones kende een matig seizoen. De Australiër was niet overtuigend in de Champions League tegen Napoli en stelde teleur in de eerste seizoenshelft.

Het dieptepunt was wellicht de potsierlijke blunder tegen FC Twente. Jones schoof de bal zomaar in de voeten van Adam Maher, die geen moeite had om het lege doel te vinden. De ketser bleef overigens zonder fatale gevolgen, Feyenoord won uiteindelijk met 3-1.

Terug bij Australië

Desondanks werd hij definitief gekozen boven zijn concurrent Kenneth Vermeer, die in de winterstop op huurbasis naar Club Brugge vertrok, en keerde Jones terug in de Australische selectie van bondscoach Bert van Marwijk.

Avsaroglu: "Een tijdje terug waren er verhalen dat Feyenoord geïnteresseerd zou zijn in Michel Vorm. Maar op dit moment is Jones onbetwist de eerste doelman. Ik verwacht dat dat volgend seizoen zo blijft."

Jan Wouters

De gewonnen bekerfinale tegen AZ kon niet verbloemen dat het een teleurstellend seizoen was in Rotterdam-Zuid. Al vroeg werd duidelijk dat de leiding zinspeelde op wijzigingen in de technische staf.

Assistent-trainer Jan Wouters werd het kind van de rekening. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd. Jean-Paul van Gastel, de andere assistent, heeft wel bijgetekend. Van Bronckhorst mikt zijn pijlen op oud-Feyenoorder Denny Landzaat als vervanger van Wouters in de technische staf.

"Wouters werd door Martin van Geel binnengehaald als ervaren trainer om de onervaren Van Bronckhorst te ondersteunen. Hij heeft het goed gedaan, maar niet zo goed dat-ie onmisbaar is geworden", concludeert Avsaroglu.

"Nu heeft Van Bronckhorst veel te zeggen over zijn nieuwe assistent en de kans is groot dat hij iemand wil, die wat jonger is en dicht bij de groep staat. Landzaat is op dit moment de favoriet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl