Gérard de Nooijer en Gustavo Hamer

Dordrecht houdt zicht op eredivisie na stunt in Leeuwarden

Het leek kat in het bakkie voor Cambuur, halverwege de play-offreturn tegen FC Dordrecht. De Friezen stonden met 1-0 voor in eigen huis, nadat de eerste ontmoeting al met 4-1 gewonnen was. Na een indrukwekkende comeback van Dordrecht na rust moesten strafschoppen beslissing brengen. Daarin toonden de bezoekers zich zelfs de sterkste.

Held van Dordrecht was de pas achttienjarige doelman Menno Bergsen, die pas kort voor de aftrap hoorde dat hij mocht debuteren omdat Bryan Janssen in de warming-up geblesseerd was geraakt.

Hij hield Dordrecht echter met een handvol fraaie reddingen in de race. Bergsen, die overkwam van Sparta en nog geen profcontract heeft, blonk ook uit in de verlenging.

Speech De Nooijer

Wat Dordrecht-trainer Gérard de Nooijer in de rust ook gezegd heeft tegen zijn ploeg, het miste zijn uitwerking niet. Binnen drie minuten in de tweede helft poetste Jeremy Cijntje de openingstreffer van Issa Kallon weg.

Jafar Arias maakte er tien minuten later 1-2 van, waarna Denis Mahmudov de wederopstanding voltooide met twee treffers. Eerst schoot de Macedoniër raak vanaf de penaltystip, twee minuten later schoot hij bij de tweede paal de 1-4 binnen.

Een strafschoppenserie moest daardoor onverwachts beslissing brengen. Namens Cambuur miste Daniel Crowley de eerste penalty, de rest van de strafschoppen werd allemaal benut.

"Na de 1-1 had er een alarmbelletje af moeten gaan", zegt Cambuur-trainer René Hake. "We hadden onze taken moeten blijven uitvoeren, maar dat hebben we absoluut niet gedaan. Dordrecht maakt er gebruik van en verdient het dan ook om terug te komen, want we laten het helemaal afweten."

Gérard de Nooijer, de trainer van FC Dordrecht zag het bij Cambuur helemaal misgaan. "In de eerste helft waren we gelijkwaardig. Maar ze maakten de kansen niet af, dat zagen we in de eerste wedstrijd ook al. We waren total loss, maar gaan ons nu gewoon voorbereiden op Sparta", zegt De Nooijer vol ongeloof, zeker omdat hij zo weinig spelers tot zijn beschikking had.

"Ik had maar vier wissels en zelfs een keeperstrainer op de bank. Maar dit is fantastisch.". De Nooijer geniet van zijn uitblinkende doelman Bergsen. "Voor zo'n jongen is het een droom. Ik zei dat hij ervan moest genieten en zijn kans moest pakken, dat heeft hij gedaan. Hij heeft ons gered."