Documenten die misschien wel het beroemdste ufo-incident uit de Britse geschiedenis beschrijven, zijn op mysterieuze wijze verdwenen. Dat bleek vandaag toen het Nationaal Archief van Groot-Brittannië 8000 pagina's aan voorheen geheim materiaal over ufo's publiceerde.

De documenten gaan over het Rendlesham Forest-incident. Britse militairen meldden in december 1980 dat ze vreemde lichten zagen in de buurt van een RAF-basis die op dat moment door de Amerikaanse luchtmacht werd gebruikt. Een getuige zei dat het leek alsof er een vliegtuig was neergestort.

Toen op onderzoek werd uitgegaan, werden er sporen op de grond en beschadigde planten gevonden, maar geen bewijs voor vliegende schotels.

Afgeraden

Toen het Ministerie van Defensie in 2000 de papieren over het incident opvroeg, bleek er "een groot gat" in de archieven te zitten. Hoewel de overige documenten uit dat jaar bewaard zijn gebleven, waren de Rendlesham Forest-documenten verdwenen.

Of de documenten vernietigd zijn, kon niet gezegd worden, omdat het overzicht daarvan slechts vijf jaar bewaard werd en daarna zelf was vernietigd. Daarom kan het ook zijn dat iemand de documenten misschien heeft meegenomen naar huis.

Het Archief raadde het ministerie aan niets naar buiten te brengen over de vermissing, "omdat men het kan interpreteren als een bewuste poging de stukken over dit incident te wissen". Daarom komt de verdwijning nu pas naar buiten.

Uur kwijt

Tussen de papieren zitten verder andere meldingen van ufo's van zowel militairen als het publiek. Voor veel gebeurtenissen werd later een logische verklaring gevonden. Zo meldde een inwoner van Londen dat hij was ontvoerd door aliens omdat hij een uur achterliep op de rest van de wereld. Later bleek dat die nacht de zomertijd was ingegaan.

Ook meldde een RAF-piloot een vliegend voorwerp boven de Noordzee ter grootte van een transportvliegtuig. Hoewel hij vloog met bijna de snelheid van het geluid, werd hij toch ingehaald. "Zoiets heb ik nog nooit gezien."

Dat bleek een stuk ruimtepuin van een Russische raket te zijn.

STER reclame