NOS WielrennenAangepast

Dumoulin: ik heb het talent om op het juiste moment goed te zijn

Dumoulin heeft 0.37 voorsprong op Froome: 'dat moet 'ie nog maar zien goed te maken'

Het seizoen van Tom Dumoulin verliep tot vandaag teleurstellend: hij had materiaalpech, werd ziek en ging onderuit in de Tirreno. Maar precies op het juiste moment, tijdens de openingstijdrit van de Giro d'Italia, schoot hij weer ouderwets uit zijn slof.

Dumoulin won de tijdrit over 9,7 kilometer door Jeruzalem. En misschien nog wel belangrijker: hij was 37 seconden sneller dan zijn grote concurrent Chris Froome.

"Echt perfect. Een geweldige dag", reageert Dumoulin. "Ik voelde me de laatste twee weken al goed. Blijkbaar heb ik het talent om op het juiste moment goed te zijn. Ik ben er heel blij mee."

Tom Dumoulin is de eerste leider in de Giro d'Italia

'Perfect parcours'

Dumoulin ging als laatste van start en was op de streep twee seconden sneller dan Rohan Dennis en Victor Campenaerts, de nummer twee en drie.

"Dit was een perfect parcours voor mij. Supertechnisch. Je moet goed kunnen sturen en constant intervallen. Dat kan ik heel goed."

Froome op achterstand

Chris Froome zal een stuk minder gelukkig zijn na zijn eerste dag in Israël. Hij verloor dus veel tijd op Dumoulin, misschien wel mede omdat hij bij de verkenning van de tijdrit hard onderuit ging in een bocht. De Brit liep meerdere schaafwonden op.

Dumoulin was daarna extra gewaarschuwd. "Het bewees mijn vermoedens dat het een gevaarlijk parcours was. Ik wist dat ik goed moest opletten, maar ik wist ook dat ik daar heel goed in ben."

Chris Froome is gehavend na zijn valpartij

Derde jaar in het roze

Door de tegenvallende tijd van Froome heeft Dumoulin al een flinke marge opgebouwd in het klassement: 37 seconden. Dumoulin: "Dat is een heel mooi verschil natuurlijk. Dat moet hij nog maar zien goed te maken. Een lekker begin."

En dus kreeg Dumoulin in Jeruzalem voor het derde opeenvolgende jaar de roze trui omgehangen in de Giro d'Italia. In 2016 won hij de openingstijdrit in Apeldoorn, vorig jaar nam hij het roze zelfs mee naar huis. "Ik denk niet dat veel mensen dat kunnen zeggen. Heel bijzonder."

Maar hoe lang blijft Dumoulin in het roze rijden? Dumoulin zei in het eerste interview na zijn overwinning dat zijn ploeg de trui niet elke dag zal gaan verdedigen. "De Giro duurt nog lang. Het is moeilijk om de roze trui de hele Giro te behouden. Dus dat zullen we wel zien."

Roze dromen komen niet altijd uit

Jos van Emden viel Tom Dumoulin vorig jaar na de laatste etappe van de Ronde van Italië nog in de armen. Dumoulin had de Giro gewonnen en Van Emden was de beste in de afsluitende tijdrit. Vandaag had Van Emden opnieuw op succes gehoopt. Maar dat viel tegen. Hij eindigde als 33ste.

"Ik had natuurlijk een roze droom, maar na de verkenning wist ik wel dat het er niet in zou zitten. De benen zijn goed, maar het parcours was misschien net iets te lastig voor mij."

Van Emden had een roze droom, maar het parcours bleek te lastig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl