Herman Krebbers in 2001 ANP

Violist Herman Krebbers (94) overleden

tijd van publicatie Aangepast

De violist Herman Krebbers is op 94-jarige leeftijd overleden. Krebbers geldt als een van de grootste Nederlandse violisten, die van 1962 tot 1980 concertmeester was van het Concertgebouworkest. Krebbers genoot ook internationale faam.

Het wonderkind Krebbers debuteerde in 1936 op de leeftijd van 13 jaar met het vioolconcert van Brahms in het Concertgebouw. Het Concertgebouworkest stond toen onder leiding van chef-dirigent Willem Mengelberg.

Krebbers werkte vaak samen met Theo Olof, die ook concertmeester van het Concertgebouworkest was.

Komende zondag zal het Concertgebouworkest onder leiding van Jaap van Zweden een concert aan Krebbers opdragen.

Krebbers maakte ook naam als viooldocent. Onder zijn leerlingen waren Vera Beths, Emmy Verhey, Liza Ferschtman en André Rieu. In 1956 had hij zich als viooldocent in Amsterdam gevestigd.

Voor hij bij het Concertgebouworkest aan de slag ging, was Krebbers concertmeester bij het Residentie Orkest in Den Haag, dat ook onder leiding van Mengelberg stond.

In 1979 betekende een val in het water bijna het eind van zijn loopbaan. Krebbers' herstel duurde jaren, maar hij keerde niet meer terug aan de internationale top. Hij richtte zich nog meer op lesgeven en jureren. Krebbers beëindigde zijn carrière in 2009.

Het was bijzonder om van hem les te hebben.

Emmy Verhey

"Zoals je ook moet weten hoe je met mes en vork moet eten, heeft Herman Krebbers mij de etiquette van het podium bijgebracht", zegt concertviolist Emmy Verhey. Zij was een jong talent, dat al op haar 12de doorbrak.

Vanaf 1963, toen zij 14 was, kreeg Verhey op het Amsterdamse conservatorium les van Krebbers. "Hij was toen een van de grote violisten van Nederland, dus het was bijzonder om van hem les te hebben. Hij leerde me hoe ik me moest gedragen op het podium. Dat ik de concertmeester een hand moest geven. Hoe ik mijn bladmuziek snel kon omslaan. Dat ik mijn viool niet moest stemmen tussen de delen door."

STER Reclame