De sticker
NOS NieuwsAangepast

Sticker moet Vlaamse huisdieren redden bij brand

Een sticker moet levens gaan redden van Belgische huisdieren. De Vlaamse minister voor Dierenwelzijn Weyts introduceert een sticker waarmee in een oogopslag duidelijk is hoeveel dieren er in een pand aanwezig kunnen zijn.

"Elk jaar worden tientallen of zelfs honderden dieren het slachtoffer van een woningbrand, CO2-vergiftiging of zelfs wateroverlast. Vaak omdat de brandweer onvoldoende zicht heeft op het aantal dieren in een woning", legt Weyts uit.

Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk.

Ben Weyts

Op de sticker, die diereneigenaren prominent bij de voordeur kunnen hangen, moeten baasjes invullen hoeveel katten, honden, knaagdieren, vogels of andere dieren aanwezig zijn. "Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk", adviseert de N-VA-minister.

Tot nu toe waren er wel enkele lokale initiatieven. Weyts voert nu een standaardsticker in. Bovendien neemt de Vlaamse overheid de drukkosten op zich, alleen de verspreiding is aan de gemeenten zelf.

Weyts is in ieder geval zelf van plan een sticker op te plakken, "want de brandweer moet weten dat er ten huize Weyts ook een hond, een kat en een paar varkens wonen".

In Nederland hebben we al een sticker: die kan besteld worden bij de Dierenambulance, of bij bijvoorbeeld de Nederlandse Sofia Stichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl