Kamp Amersfoort FaceMe– Flickr/Creative Commons/by 2.0

De voormalige concentratiekampen Amersfoort en Vught krijgen elk eenmalig 1 miljoen euro van het kabinet voor uitbreiding en educatie. Volgens staatssecretaris Blokhuis (VWS) hebben ze dat geld hard nodig, omdat steeds meer mensen deze herinneringscentra bezoeken, waaronder veel schoolklassen.

"Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog en over dierbaren die men heeft verloren", schrijft Blokhuis in een toelichting. "Hoe goed is het dan dat er plekken zijn waar herinneringen levend blijven en verhalen daarmee niet worden vergeten."

Een herdenking in Kamp Vught ANP

Daarnaast vinden in herinneringscentra als Amersfoort en Vught gesprekken plaats over de invloed van de oorlog op de samenleving van nu en onze ideeën over vrijheid en democratie. Ook dat vindt het kabinet belangrijk.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het kabinet vindt het met het oog op dit jubileum extra van belang dat beide centra grote groepen mensen kunnen ontvangen.

Naast Amersfoort en Vught waren er nog drie concentratiekampen in Nederland: in Ommen, Schoorl en Westerbork. Vanuit Westerbork werden de Nederlandse Joden gedeporteerd naar de nazi-vernietigingskampen.

STER reclame