De nieuwe Franse president Macron
NOS NieuwsAangepast

Franse president Macron bereidde in geheim campagne voor

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De Franse president Macron heeft in 2016 volledig in het geheim zeker zes maanden lang zijn verkiezingscampagne voorbereid. Hij was toen nog minister van Economische Zaken.

Tegen de toenmalige president, François Hollande, zei hij destijds geen verdere politieke ambities te hebben. Maar dat was niet waar, blijkt uit nu onthulde documenten.

Emmanuel Macron was in stilte, en buiten Hollande om, al volop bezig met de race om het Élysée, het presidentieel paleis. Dat onthult dagblad Le Monde die in de archieven van de verkiezingscampagne van Macron is gedoken.

Uit de stukken blijkt dat hij in mei 2016 al voor 24.960 euro een eerste onderzoek liet doen naar zijn imago in de aanloop naar de verkiezingen van 2017. Diezelfde maand besloot Macrons partij om ook officieel een fotograaf in dienst te nemen om de partij en Macron op de voet te volgen.

Niemand was op de hoogte

Dat was opmerkelijk, schrijft Le Monde, omdat Macron pas in november 2016 dus zes maanden later officieel bekend maakte mee te willen doen aan de verkiezingen. De krant noemt Macron tijdens de zes maanden daarvoor 'de gemaskerde kandidaat': vrijwel niemand buiten zijn eigen kring was op de hoogte van de voorbereidingen.

"Vanaf het voorjaar van 2016 was Macron ook al bezig met fondsenwerving'', schrijft Le Monde. Hij had financiers nodig voor zijn campagne. In april 2016 meldde één van zijn adviseurs al 229.000 euro binnen te hebben. Dat was dus toen Macron nog tegen zijn president Hollande zei géén kandidaat te zijn.

Macron ontkende altijd met een glimlach.

François Hollande

Van Hollande verscheen afgelopen maand een boek over zijn presidentschap. "Ik kon me niet voorstellen dat Macron zijn kandidatuur al aan het voorbereiden was'', schrijft hij over die periode. Hollande had wel vermoedens dat zijn eigen minister 'hogerop' wilde: "Maar hij ontkende het altijd met een glimlach.''

Uit de stukken die Le Monde heeft ingezien blijkt dat de verkiezingscampagne van Macron in totaal 16.698.320 euro kostte. De begroting is zo goed als volledig goedgekeurd door de controlecommissie voor de verkiezingen. Zo'n 87.000 euro aan giften werd afgekeurd omdat ze niet in de haak waren.

Maar volgens diverse Franse media zitten er nog meer haken en ogen aan. Zo kreeg Macron een aantal keren flinke kortingen bij het organiseren van verkiezingsbijeenkomsten. Eén van de bedrijven die zo'n bijeenkomst organiseerde is eigendom van een zakelijke vriend van Macron. In totaal zou de kandidaat zo'n 209.000 euro 'te weinig' hebben betaald.

Stemcoach en kilo's Haribo-snoepjes

Uit de rekeningen en facturen van de verkiezingscampagne blijkt overigens dat Macron nog een aantal opmerkelijke uitgaven deed tijdens zijn campagne. Hij blijkt in totaal bijna 30.000 euro te hebben betaald voor de 35 keer dat iemand zijn make-up verzorgde. Zo'n 7000 euro werd betaald aan een zanger en stemcoach die hem leerde vaker door de neus te ademen en warm te douchen.

Tot slot werd tijdens de verkiezingscampagne ook officieel 17,8 kilo aan Haribo-snoepjes aangeschaft. Dat kostte 102 euro en 80 cent, blijkt uit de rekening. Volgens de documenten werden de snoepjes uitgedeeld aan kiezers. De Franse kiescommissie heeft Macron gevraagd "de bewijzen te leveren dat deze onkosten ook echt electorale doeleinden dienden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl