Asbel Kiprop
NOS SportAangepast

Atleet Kiprop geeft positieve dopingtest toe: ik werd afgeperst

Asbel Kiprop, oud-olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen op de 1.500 meter, heeft bevestigd dat hij een positieve dopingtest heeft afgelegd. Eerder vandaag ontkende hij in een verklaring dopinggebruik en zei hij te willen aantonen op "ieder gebied een schone atleet te zijn".

De 28-jarige Keniaan zegt dat hij is afgeperst door de mensen die de test bij hem hebben afgenomen. Zij meldden een dag van tevoren dat ze langs zouden komen en eisten geld van de atleet. Omdat hij te weinig geld zou hebben overgemaakt, zou de test gemanipuleerd zijn, aldus Kiprop.

De atleet liep tegen de lamp bij een out-of-competition-controle in februari. Volgens Keniaanse media zou hij zijn betrapt op het gebruik van epo. "Ik zou nooit alles wat ik sinds het begin van mijn loopbaan in 2007 heb opgebouwd, riskeren", verklaarde Kiprop eerder vandaag.

Vier hoofdprijzen

Kiprop werd in 2011, 2013 en 2015 wereldkampioen op de 1.500 meter. In 2008 werd hij op die afstand ook uitgeroepen tot olympisch kampioen, nadat de winnaar van de race, Rashid Ramzi uit Bahrein, op doping was betrapt.

Kiprops manager Federico Rosa verklaarde geschokt te zijn over de dopingberichten over zijn pupil. De manager was er eerder op de dag niet in geslaagd met Kiprop in contact te komen. "Dit komt op mij heel, heel raar over als je zo'n indrukwekkende carrière hebt gehad", aldus Rosa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl