Andere Tijden Sport
NOS SportAangepast

Nieuwe zomerserie Andere Tijden Sport in teken van 10-jarig jubileum

Van de zegetocht van het Nederlands elftal in 1988 tot de strijd van tenniskampioen Betty Stöve - Andere Tijden Sport heeft in zijn tienjarig bestaan veel bijzondere afleveringen opgeleverd.

Bedenker Ad van Liempt blikt, aan de vooravond van een nieuwe zomerserie, terug. "Het programma is beter geworden dan we hadden gedacht toen we het bedachten."

Tien jaar Andere Tijden Sport in vijf minuten

De kracht van Andere Tijden Sport? "Op een bepaald moment willen mensen vertellen hoe het echt gebeurd is. Zoals Ria Stalman met haar dopingbekentenis. Of de kabel, dat vind ik een van de mooiste voorbeelden. We hebben ons allemaal tien jaar lang afgevraagd wat er toch in 1996 aan de hand was met witte en zwarte voetballers in Oranje. En dan komt de onthulling dat het zit in de salariëring bij Ajax, waar de zwarte voetballers veel minder betaald kregen dan de witte jongens."

"Dat zijn hele wezenlijke antwoorden die het programma geeft op vragen die al heel lang bestonden."

Ellen van Langen

'De 800 meter van Ellen van Langen'

"De plek doet heel veel. Als je teruggaat naar de plek waar iemand zijn grote triomfen heeft gevierd of grootste nederlagen heeft geleden, dan lijkt het wel alsof het nog een slagje erger is dan anders."

"Het voorbeeld wat mij het meeste bijblijft", vervolgt Van Liempt, "is de 800 meter van Ellen van Langen in Barcelona. Met haar en haar tegenstanders op de sintelbaan, wandelend, de wedstrijd reconstrueren. Absoluut geniaal. Ik heb dat nog nergens zo gezien."

  • NTR/NOS
    Zomerserie Andere Tijden Sport

De mooiste aflevering van allemaal? Volgens Van Liempt de bommengooier van Oss. "De man die een vuurwerkbom gooide in de wedstrijd tegen Cyprus. Het is zo'n voorbeeld van iemand die na vijftien of twintig jaar zegt: nou wil ik het weleens vertellen."

"Daar zit een gouden anekdote aan: hij had thuis de vuurwerkbom in elkaar geknutseld en hij had 'm voor de wedstrijd willen gooien, maar hij miste de trein. Dus zat er niks anders op dan 'm tijdens de wedstrijd te gooien. En dan ook nog een confrontatie met die Cypriotische keeper... Die uitzending had echt alles."

Hieronder staat de favoriete aflevering van Van Liempt. Kijk voor andere afleveringen op de site van NPO.

Aflevering ATS Bommengooier Oss

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl