De eredivisiebasketbal bestaat volgend seizoen uit tien ploegen na het toetreden van Dutch Windmills
NOS SportAangepast

Dutch Windmills maakt entree in basketbaleredivisie

De Nederlandse basketbaleredivisie telt volgend seizoen tien ploegen. Het in 2016 opgerichte Dutch Windmills uit Dordrecht treedt als tiende club toe tot de Dutch Basketball League (DBL).

De negen clubs van het afgelopen seizoen hebben zich opnieuw ingeschreven. Dutch Windmills speelt zijn thuisduels in de Sportboulevard Dordrecht, waar ook shorttrackwedstrijden zijn gehouden.

"We wilden het profbasketbal terugbrengen in Dordrecht", vertelt Ton Sels, initiatiefnemer en oprichter van de Windmills. Hij doelt daarmee op het vroegere Frisol/Rowic dat in de jaren 70 en 80 op het hoogste niveau in Nederland speelde.

"Doel is om over drie jaar in de top van Nederland mee te doen en op langere termijn willen we ook Europees gaan spelen", aldus Sels. "Ons concept draait op een combinatie van business en basketbal en er is een investeerder die voor een goede financiële basis zorgt." Naar verluidt gaan de Windmills werken met een budget van zo'n 450.000 euro.

Mogelijk nog twee nieuwe clubs

DBL-voorzitter Ramses Braakman is blij met de toetreding van de Windmills. "We hebben twee jaar geleden een plan ontwikkeld om de competitie te laten groeien. Het doel was om binnen drie jaar een competitie met twaalf ploegen te hebben. Dit seizoen is Den Helder erbij gekomen, volgend seizoen Dordrecht. En we hopen er volgend jaar nog twee clubs bij te krijgen."

In Utrecht, Haarlem, Nijmegen en Den Haag zijn plannen om een eredivisieclub op te richten. "Er komt veel bij kijken, je moet er wel echt staan als club als je wilt toetreden. Het moet gepaard gaan met kwaliteit, dat moet rustig opgebouwd worden", volgens Braakman.

"Er zijn bepaalde inschrijfeisen waaraan je moet voldoen", vervolgt Braakman. "De organisatie en speelfaciliteit moeten goed zijn en de begroting moet kloppen. Je hebt minimaal 200.000 euro nodig, er moeten sponsorcontracten liggen, de ticketing moet op orde zijn. Het is niet zomaar wat, daar vergissen mensen zich nog weleens in. Daarom proberen wij de initiatiefnemers te helpen als dat nodig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl