Drones in Eempolder op jacht naar weidevogelnestjes
Het is zes uur in de ochtend als drie mannen naar een klein zwart-witschermpje staren in de Eempolder. Zo'n 35 meter boven hen vliegt een drone die speurt naar nestjes van weidevogels. Aangezien het broedseizoen is begonnen, zijn die er genoeg te vinden. De grutto, kievit, tureluur of de scholekster zijn dol op deze groene weilanden met redelijk lang gras. De boer houdt er ook van, maar dan om het maaien, zodat het in de winter als voer voor het vee gebruikt kan worden.
De vrijwilligers die normaal door het weiland struinen om nestjes op te sporen en ze te markeren, krijgen nu hulp van de drone. Die vliegt in een vast patroon van rechte lijnen over het weiland. Onder de drone hangt een warmtecamera. De kleine witte stipjes die op het scherm op de grond te zien zijn, kunnen nesten zijn. "Maar", zegt piloot Wilhelm Bos, "ook hazen of losse vogels geven natuurlijk warmte af, dus daarom moeten we twee keer over een weiland vliegen om er zeker van te zijn dat het een nestje is."
We moeten er echt vroeg bij zijn, anders krijgen we te veel witte stipjes op het scherm.
Met behulp van software worden de gegevens van de camera verwerkt. Dat levert uiteindelijk gps-coördinaten op waarmee vrijwilligers het weiland in kunnen om met stokken het nest voor de boer kenbaar te maken.
De drone kan overigens alleen maar vroeg in de ochtend gebruikt worden, want anders warmt de zon het land te veel op. "Dat merken we om half acht al", zegt Bos. "Je ziet duidelijk dat de paaltjes die aan de randen van het weiland staan nu al oplichten, dus we moeten er echt vroeg bij zijn, anders krijgen we te veel witte stipjes op het scherm."
Een van de boeren die meedoen aan dit project is Marcel Vedder. Hij is tien jaar boer en vindt het belangrijk de vogels te beschermen. "Het is een prachtig gebied waarin we leven en ik denk dat het goed is om iedere dag te proberen om het zo bont mogelijk te houden. We kunnen er wel één groot gazon van maken, maar dan vind ik er niets meer aan."
Vedder is een van de boeren die ook een vergoeding krijgen als hij pas na het broedseizoen een deel van zijn gras maait. Dat geld krijgt hij omdat het gras dan van mindere kwaliteit is.
Ook hier kan de drone een rol spelen, want er hang ook een gewone camera onder die kan kijken of er gemaaid is. Mocht dat het geval zijn, dan kan de boer fluiten naar zijn geld. Volgens Vedder komt dat maar weinig voor. "Het is de natuur die telt. Je hoort het nu ook: de vogels kleuren de wereld, daar moet je samen aan werken."