AFP

Donald Trump heeft de 130.000 dollar zwijggeld voor pornoactrice Stormy Daniels toch zelf betaald. Volgens zijn nieuwe advocaat, Rudy Giuliani, betaalde Trump het geld terug aan zijn advocaat Michael Cohen, die het eerder had voorgeschoten.

Die uitspraak staat haaks op Trumps eerdere uitlatingen over de zaak. Enkele weken geleden zei hij nog niet op de hoogte te zijn geweest van het zwijgcontract dat Cohen met Daniels sloot in 2016, kort voor de presidentsverkiezingen. Daniels zegt dat ze in 2006 een relatie had met Trump.

Giuliani zei bij Fox News dat Trump wel degelijk op de hoogte was van de betaling en het bedrag dus zelfs vergoedde. "Voor zover ik weet, kende hij de afspraken niet tot in detail. Maar hij wist dat Michael (Cohen, red.) dit zou regelen."

Volgens correspondent Arjen van der Horst zegt Giuliani dit vanwege de discussie of de betaling had moeten worden geregistreerd als campagnebijdrage. Met het verhaal dat Trump het zelf heeft betaald, zou het niet langer als campagnegeld gelden.

Stormy Daniels' advocaat noemt de bekentenis een schokkende onthulling. "Trump heeft een misdaad begaan en hij moet gestraft worden voor zijn daden en leugens tegenover het Amerikaanse volk."

Giuliani, voormalige burgemeester van New York en oud-presidentskandidaat, werkte in het verleden als advocaat en officier van justitie in New York. Trump stelde hem vorige maand aan als advocaat.

STER reclame