TU-studenten met hun drone Blue Jay
NOS NieuwsAangepast

Jouw medicijnen worden straks misschien wel door een drone gebracht

  • Levi van Eck

    redacteur Online

  • Levi van Eck

    redacteur Online

Een drone die mensen met dementie helpt om op tijd hun medicijn in te nemen. Of honderden minidrones, die als een muggenzwerm door een ingestort gebouw vliegen om te kijken of er nog slachtoffers zijn. Nu misschien nog niet voor te stellen, maar als het aan drone-ontwikkelaars ligt, is dit over een paar jaar de realiteit.

We kennen drones vooral uit films en televisieprogramma's of van adembenemende landschapsfilmpjes. Maar dat drones voor nog veel meer gebruikt kunnen worden, was een van de thema's op het allereerste InAir Amsterdam Drone Film Festival. Bij 'dronetalks' en in workshops ging het vooral om de toekomst van de drone. Want de vliegende objecten kunnen veel meer dan alleen filmen.

Drones die je medicijnen brengt

Zo werken studenten van de Technische Universiteit Eindhoven aan een drone die als assistent kan worden gebruikt in de gezondheidszorg. De drone, genaamd Blue Jay, kan al zelfstandig vliegen. "We hoeven nu alleen nog maar de eindbestemming te geven", zegt Liza Boormans van het studententeam. "De weg daar naartoe kan hij helemaal zelf bepalen, door middel van 'tags' die in de omgeving zijn geplaatst in de omgeving waarmee hij communiceert."

De drone moet uiteindelijk noodsituaties kunnen herkennen, bijvoorbeeld als iemand valt. Ook doen de studenten nu onderzoek naar mogelijkheden om de drone op afstand een ademhaling of hartslag te laten meten. "Voor er professionele hulp arriveert, zou de drone kunnen helpen door alvast hulpmiddelen naar het slachtoffer te vliegen", zegt Boormans.

Boormans met Blue Jay: na het bezorgen 'lacht' de drone

De studenten laten zien hoe het werkt. Aan de drone wordt een EHBO-tasje bevestigd. Vervolgens vliegt hij zelfstandig naar de andere kant van de kamer, waar hij het tasje afgeeft op de plek waar hij moet zijn. Wat vooral opvalt, is het schermpje aan de voorkant van de drone waar ogen op te zien zijn. Als hij zijn taak heeft volbracht, stralen de ogen een blije emotie uit.

Blue Jay is nog volop in ontwikkeling. "We willen sowieso dat hij nog wat kleiner en stiller wordt", zegt Boormans. "Uiteindelijk willen we de drone zo programmeren dat hij bij iemand met dementie iedere dag op hetzelfde tijdstip de medicijnen komt brengen."

De drone als insect

Een andere manier om drones te gebruiken, is door ze in een zwerm te laten vliegen en met elkaar te laten samenwerken, zoals je vaak bij insecten ziet. Guido de Croon van de TU Delft werkt aan kleine drones die dat zelfstandig kunnen. De drone die hij bij zich heeft, lijkt ook een beetje op een insect.

"Deze drone weegt twintig gram en is daarmee de lichtste drone ter wereld die zelfstandig kan vliegen", zegt De Croon. Hij ziet veel mogelijkheden met de 'technische insecten'. "Ze kunnen bijvoorbeeld ingezet worden in een gebouw dat is ingestort, als je wilt weten of er nog slachtoffers binnen zijn."

Maar ook kunnen de drones handig zijn voor sommige bedrijven. "Ik zie allemaal kleine drones voor me die rondvliegen in kassen die kunnen zien of het fruit al rijp is. Uiteindelijk zouden ze zelfs kunnen bestuiven. Of denk bijvoorbeeld aan magazijnen met hoge stellingen. Ze kunnen de voorraad controleren zonder dat medewerkers daarvoor op ladders hoeven te klimmen."

De drone vliegt zelfstandig, maar met de afstandsbediening kan De Croon de controle overnemen

De mini-drones hebben volgens De Croon nog een ander voordeel. "Ze zijn hartstikke veilig. Mocht er eentje vallen, dan raakt niemand daardoor gewond. Een drone van een kilo wil je niet op je hoofd krijgen. We denken dat ze echt geschikt zijn om binnen rond te laten vliegen."

Voor het daadwerkelijk zover is, moet er nog wel wat gebeuren, zegt De Croon. "We proberen hem nog kleiner te maken en we zijn bezig om de drones te laten samenwerken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze heel klein en goedkoop worden, dat je er honderd een gebouw in kunt sturen die allemaal rondkijken. Als er dan één of twee vast komen te zitten, maakt dat niets uit. Die anderen komen dan terug met de beelden. Ik hoop dat de techniek binnen een jaar of drie af is."

En de winnaar is...

Behalve dronetalks en workshops was er bij het festival in Vondel CS natúúrlijk ook aandacht voor de waanzinnige beelden die drones kunnen maken. Bijna 300 filmmakers van over de hele wereld, amateurs en professionals, stuurden hun film in om te vertonen - een jury koos de drie allermooiste. Dit zijn ze:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl