NOS Nieuws

Duizenden Britse vrouwen door storing niet gescreend voor borstkanker

In Groot-Brittannië zijn honderdduizenden vrouwen de afgelopen jaren niet opgeroepen voor een borstkankeronderzoek. Doordat ze niet zijn gescreend, zijn waarschijnlijk tussen de 135 en 270 vrouwen voortijdig overleden, zegt minister Hunt van Volksgezondheid.

In het Britse parlement zei Hunt dat ruim 450.000 vrouwen van rond de 70 jaar door een computerfout sinds 2009 geen uitnodigingen hebben ontvangen voor het onderzoek. Van de betrokken vrouwen is een derde inmiddels overleden.

Hunt bood in het parlement zijn excuses aan aan de vrouwen en hun familie. "Het moet erg verdrietig zijn om te weten dat je geen uitnodiging hebt gekregen voor een controle op het juiste moment en helemaal verschrikkelijk zijn om te horen dat je een geliefde hebt verloren of op het punt staat te verliezen, door een administratieve fout", zei Hunt.

Onderzoek

Volgens Hunt werd het probleem veroorzaakt door een computerstoring. Het systeem had automatisch uitnodigingen moeten versturen naar vrouwen die 70 waren geworden. Maar de computer deed dat niet en door gebrek aan toezicht had niemand dat door.

De minister heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd. Hij zegt verder dat alle vrouwen tussen de 70 en 75 voor het eind van de maand alsnog een uitnodiging krijgen. Vrouwen die een mammogram willen, kunnen daarvoor binnen een half jaar alsnog terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl