Door Facebook verzamelde browsedata straks te verwijderen
Facebook gaat het voor gebruikers mogelijk maken om gegevens die het via andere sites en apps heeft verzameld te verwijderen. Veel van dat soort sites en apps hebben stukjes software van Facebook geïnstalleerd, denk bijvoorbeeld aan de like-knop, die gegevens over je gedrag verzamelen.
Die gegevens worden onder meer gebruikt voor het nog persoonlijker maken van advertenties. Daarnaast kunnen gebruikers uitzetten dat Facebook die browsegegevens in de toekomst aan hun account koppelt.
Topman Mark Zuckerberg heeft dit vanavond aangekondigd, vlak voordat in Californië de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Facebook (F8) van start gaat.
Niet-Facebook-gebruikers
Als je geen Facebook-gebruiker bent, is het niet mogelijk om dit uit te zetten. Er worden dan wel gegevens over je verzameld. Volgens het bedrijf is dit hele verhaal niet op hen van toepassing.
In een bericht dat Zuckerberg op zijn Facebookpagina heeft geplaatst schrijft hij dat dit data zijn waar gebruikers controle over moeten hebben. Het levert wel direct de vraag op waarom het sociale netwerk hier niet eerder mee is gekomen. De topman erkent namelijk ook dat privacyvoorvechters hier al langer om vragen.
Het betekent daarnaast dat Facebook minder over je te weten zal komen. Zuckerberg stipt dat aan door te zeggen dat "je Facebook niet zo goed zal zijn als wanneer het je voorkeuren kent". Dat zijn andere woorden voor het feit dat als de functie aan staat, Facebook ziet dat jij schoenen hebt bekeken op een bepaalde site en je de later een advertentie van toont.
Het kan nog altijd zijn dat Facebook bepaalde gegevens verwerkt, maar dat gebeurt geanonimiseerd en is bedoeld voor analyse-doeleinden van de apps en websites. Maar dit zal niet gekoppeld zijn aan je profiel, belooft het bedrijf.
Privacywetgeving
"Dit plan van Facebook heeft waarschijnlijk te maken met de nieuwe privacywetgeving, die vanaf 25 mei in werking treedt", zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, onderzoeker op het gebied van privacy-recht aan de UvA.
Hij benadrukt wel dat het afwachten is hoe Facebook de functie precies vormgeeft, "maar het zou een belangrijke privacy-verbetering kunnen opleveren".