Belgen eten vanavond Hollandse kaas, meegenomen uit Breda
Inwoners van Breda keken vandaag niet raar op als ze een Belgisch accent hoorden. Het is namelijk 'Belgendag': honderden Belgen kwamen vandaag een dagje shoppen in de Nederlandse stad, omdat het de Dag van de Arbeid is. In België hebben ze dan vrij en zijn veel winkels gesloten.
"In Antwerpen is bijna niets open vandaag, hier in Breda wel. Daarom gaan we hier shoppen", vertelt een Belgisch stel. Eigenlijk noemt elke Belg die reden wel tegen verslaggever Joris van Poppel. "Het is hier gezellig en de mensen zijn vrolijk."
Bekijk hier hoe graag de Belgen een dagje Breda komen doen:
In Nederland is het goedkoper om te winkelen, geeft een man uit Brussel als reden. Daar herkent de medewerker van een kostuumwinkel zich in. "In België betaal je al snel 1000 euro voor een kostuum, hier in Nederland bieden we ook nog het lagere segment aan, bijvoorbeeld pakken van 100 euro."
Truffelkaas, trappistenkaas en oude brokkelkaas
Buiten de kostuums zijn ook de Hollandse kazen populair. "De Hollandse kaas is goedkoper om hier te kopen dan in België. En het is ook betere kaas dan bij ons", vertelt een vrouw die een stuk kaas op de markt koopt. De kaasboer ziet vandaag veel Belgen, maar die ziet hij ook op een normale vrijdag, vertelt hij. "En ze kopen eigenlijk allemaal truffelkaas, trappistenkaas en oude brokkelkaas."
De Dag van de Arbeid is de dag van de vrije tijd in België.
Dat de stad veel Belgische bezoekers trekt, is geen toeval. De gemeente van Breda voert al een tijdje campagne in Antwerpen om de bezoekers te lokken. "We doen al heel veel voor de Belgen, maar we kunnen nog wel een tandje bijzetten", vertelt een wethouder van de gemeente.
Dat is zeker niet overdreven, vindt Arend Hardorff, directeur van de NHTV Academy for Leisure. Hij vindt dat de gemeente veel meer kan doen om de Belg naar Breda te lokken. "De Dag van de Arbeid is de dag van de vrije tijd in België. Dat is heel aantrekkelijk en een impuls voor Breda. Maar om te zorgen dat ze nog een keer terugkomen moet je meer investeren in bijvoorbeeld het cultureel aanbod en het decor van de stad. Hang bijvoorbeeld vlaggetjes op bij het station om ze te verwelkomen."
Of de Belgen nog een keer terugkomen is de vraag. Maar dat er veel Belgen vanavond of morgen Hollandse kaas eten, is duidelijk.