ANP XTRA

De griepepidemie die op 11 december begon, is voorbij. Vorige week lag het aantal mensen met griep voor de tweede achtereenvolgende week onder de grens die wordt aangehouden voor een epidemie, meldt gezondheidsinstituut Nivel. Deze griepgolf heeft achttien weken geduurd, twee keer zo lang als gemiddeld.

Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn. Vorige week hadden nog maar 24 van de 100.000 inwoners in Nederland influenza-achtige verschijnselen. De week daarvoor waren dat er 36.

Na de week van Pasen bestond ook even de indruk dat de griepepidemie voorbij was, maar die werd veroorzaakt doordat toen veel huisartspraktijken gesloten waren. Daardoor werden er minder gevallen bij het Nivel gemeld.

Huisartsen

Het Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken. Van patiënten van die praktijken worden neus-en keelmonsters afgenomen, die bij het RIVM worden geanalyseerd.

Bekend is dat lang niet iedereen met griep naar de huisarts gaat. Het echte griepcijfer ligt zeven à acht keer zo hoog als de officiële cijfers.

Longontsteking

Dit griepseizoen waren er vooral veel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen. Ook waren er de afgelopen maanden opvallend veel ouderen met longontsteking.

STER reclame