Brandende flat São Paulo stort in

Amateurbeelden: brandende flat São Paulo stort in

In het hart van São Paulo is een flatgebouw ingestort door brand. Volgens de eerste berichten in Braziliaanse media is er zeker één dode en zijn er drie vermisten.

Het vuur brak rond half twee vannacht uit op de vijfde verdieping, vermoedelijk als gevolg van een gasexplosie, en verspreidde zich snel naar de hogere verdiepingen.

De brandweer rukte groot uit met tientallen voertuigen en 160 brandweerlieden. Terwijl zij het vuur probeerden te blussen en een man wilden redden, stortte het gebouw in. De man overleed. Twee brandweerlieden liepen lichte verwondingen op.

Het is niet bekend of en hoeveel mensen er in de flat aanwezig waren; het pand met 24 verdiepingen waar vroeger het hoofdkwartier van de politie zat, was officieel niet bewoond.

Krakende families

De laatste jaren had het gebouw geen bestemming meer en woonden er zo'n vijftig families die het hadden gekraakt. "Het is lastig om het exact te weten omdat het een kraakpand was. De mensen die er woonden staan nergens geregistreerd", zegt correspondent Marc Bessems. De brandweer verwacht meer slachtoffers te zullen vinden, maar het is nog de vraag hoeveel.

Al gewaarschuwd

In São Paulo zijn er nog zo'n 150 van dit soort gekraakte gebouwen, schat de brandweer. "Krakers zijn hier vooral arme mensen, vaak hele families die gewoon geen huis hebben. Zij organiseren zich en trekken leegstaande panden in. Vaak zijn die in slechte staat." Ook dit gebouw was onveilig, waarschuwde de brandweer al eens.

Naast de plek waar het gebouw stond, staan twee hotels. Alle mensen zijn daaruit geëvacueerd, net als uit een ander gebouw ernaast dat ook in brand heeft gestaan. Een beroemd kerkje dat er pal voor staat, is beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl