ANP
NOS NieuwsAangepast

Dekker: celstraf niet meer slechts voor twee derde uitzitten

Criminelen die zijn veroordeeld tot minimaal zes jaar cel moeten niet meer automatisch na twee derde van hun straf vrijkomen. Een wetsvoorstel dat dat mogelijk moet maken, wordt vandaag ingediend door minister Dekker voor Rechtsbescherming.

In het voorstel, dat al werd aangekondigd in het regeerakkoord, staat dat voorwaardelijke invrijheidstelling maximaal twee jaar voor het eind van de straf kan beginnen.

Verdienen

Dekker vindt dat de huidige regels het rechtsgevoel van mensen aantasten. "Het idee dat iemand achttien jaar krijgt opgelegd en na twaalf jaar alweer vrij is, begrijpen mensen niet. Dat is ook niet goed", zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Dekker was het vroeger een gunst als gevangenen na twee derde van hun straf vrijkwamen, maar tegenwoordig is dat een automatisme.

"Je moet je voorwaardelijke invrijheidstelling echt verdienen. Dat is helemaal niet gek, want dan leren gevangenen dat goed gedrag ook binnen de muren van de gevangenis loont en dat slecht gedrag wordt bestraft."

Individuele toetsing

Volgens het nieuwe plan wordt er individueel getoetst of een gevangene in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. "Er wordt gekeken naar de hele periode dat je vastzit. Hoe heb je je gedragen tegen het personeel en medegevangenen, heb je drugs gebruikt of dingen naar binnen gesmokkeld."

Het plan van Dekker kost 13 miljoen euro. Hij is niet bang dat rechters rekening zullen houden met de nieuwe wetgeving en lagere straffen zullen opleggen. "Dat is zeker niet de bedoeling. De strafmaat voor specifieke delicten wordt zeker niet aangepast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl