NOS NieuwsAangepast

Drones met drugs en telefoons onderschept boven gevangenis Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Bewakers van het Centrum voor Detentie en Correctie (de SDKK-gevangenis) op Curaçao hebben afgelopen weekend twee drones uit de lucht gehaald. Die vlogen tijdens het luchten van de gevangenen boven het terrein en dropten drugs en telefoons.

Dat zegt directeur Urny Florán. Hoe de drones zijn onderschept, wil hij niet zeggen. "Maar het ging razendsnel. Een van de drones had vijf telefoons bij zich, de andere drugs."

Drones met drugs en telefoons onderschept boven gevangenis Curaçao

Bij een celvisitatie, die volgde op de onderschepping van de drones, vonden bewaarders 27 mobiele telefoons, grote hoeveelheden drugs, drie schroevendraaiers en een nijptang.

Florán constateert een groeiende bevoorrading via de lucht. "Direct boven de gevangenis is een no-fly zone, maar onze gevangenis ligt aan de rand van de wijk Koraalspecht."

Archiefbeeld van celvisitaties in de SDKK-gevangenis

Het is volgens de directeur tamelijk eenvoudig om vanuit de nabijgelegen huizen een drone te besturen. "Eerst gebeurde dat 's nachts, maar nu gewoon overdag. Het is ons nog niet gelukt om de drone-piloten aan te houden."

De gevangenis is in overleg met het ministerie van Justitie in Willemstad om maatregelen te nemen. Dat zouden bijvoorbeeld frequentie-jammers kunnen zijn, die de besturing van een drone kunnen ontregelen. Florán wil niet ingaan op die specifieke suggestie.

In de SDKK-gevangenis, zoals de voormalige Koraalspecht-gevangenis nu heet, zitten 425 gevangenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl