In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Overlast van jeugdbendes in Delfzijl: sommigen zijn niet ouder dan elf

Twee jeugdbendes veroorzaken overlast in Delfzijl. Ze plegen overvallen, gebruiken geweld en veroorzaken overlast in wijken. Sommige kinderen zijn niet ouder dan elf jaar. "De situatie is hier en daar echt zorgelijk", zegt burgemeester Gerard Beukema tegen RTV Noord.

Beide groepen bestaan uit ongeveer tien jongeren. Ze worden al een jaar door de gemeente en justitie in de gaten gehouden. De jongste groep zou vooral verantwoordelijk zijn voor de overvallen en geweldsincidenten. De groep met wat oudere jongens veroorzaakt vooral overlast. Het gaat volgens de gemeente om zowel autochtone als allochtone jongeren.

'Moeten nu ingrijpen'

Vooral de jonge groep baart Beukema zorgen. Zij zijn tussen de elf en veertien jaar. "Als ze nu al op deze manier in aanraking komen met politie en justitie, komen ze op een glijbaan terecht waar ze moeilijk van af komen. En wij moeten voorkomen dat dat het geval is. Dus wij moeten nu ingrijpen."

De afgelopen periode zijn de groepen in kaart gebracht. De gemeente wil nu samen met onder meer de politie, Halt, Openbaar Ministerie en jongerenwerkers de overlast aanpakken. "Het gaat verder dan de jongeren zelf. We kijken naar de gezinssituatie en oriënteren ons breed op wat we kunnen doen. Alle hulpverleners werken hierin samen", zegt Beukema.

Delfzijl werkt ook samen met buurgemeente Eemsmond. Ook daar is overlast van jeugdgroepen. Die plegen vooral vernielingen.

Advertentie via Ster.nl