NOS NieuwsAangepast

Wereldrecord voor surfer die golf van 24 meter bedwong

De Braziliaanse surfer Rodrigo Koxa heeft een wereldrecord verbroken. Hij surfte eind vorig jaar over een golf van ruim 24 meter bij het Portugese Nazaré. De World Surf League (WSL) oordeelde afgelopen weekend dat het de hoogste was waar ooit op is gesurft.

Op videobeelden is te zien hoe Koxa op 8 november de monstergolf overwon. Hij werd eerst met een jetski, rechts in beeld, in positie gesleept. De 38-jarige surfer wist het kolkende water maar net voor de blijven:

Het vorige record werd in 2011 gevestigd, ook in Nazaré. De Amerikaan Garrett McNamara surfte toen over een golf van ruim 23 meter hoog.

Angst

De Portugese badplaats heeft een reputatie als walhalla voor surfers van grote golven. Maar de golven daar zijn ook berucht. Een Engelse surfer brak vorig jaar zijn rug toen hij werd bedolven door een grote golf.

"In 2014 kwam ik bijna om het leven in Nazaré", zegt de Braziliaan Koxa tegen WSL. Maandenlang kampte hij met een grote angst om de golven weer te trotseren. "Ik had er nachtmerries van en reisde niet meer."

Met behulp van zijn vrouw kwam hij er naar eigen zeggen weer bovenop. "Nu ben ik gewoon zo blij, het is de beste dag van mijn leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl