NOS NieuwsAangepast

Negen journalisten onder tientallen doden bij dubbele aanslag Kabul

Dubbele aanslag in Kabul

Bij twee explosies zijn vanmorgen in de Afghaanse hoofdstad Kabul 25 mensen om het leven gekomen en zeker 45 gewond geraakt. Bij de tweede explosie kwamen negen journalisten om, onder wie een fotograaf van het Franse persbureau AFP. Volgens de internationale organisatie Verslaggevers zonder Grenzen zijn allen onder de 30 jaar.

Volgens een woordvoerder van de politie waren er twee zelfmoordaanslagen. Hij zei dat de eerste werd uitgevoerd door een man op een motor. Vervolgens blies een voetganger zich op in een groep mensen die op de plek van de aanslag waren afgekomen. Daaronder waren veel verslaggevers die wilden berichten over de aanslag.

Een Afghaanse journalist meldt dat de dader zich voordeed journalist.

Volgens het hoofd van de politie vonden de explosies plaats in een deel van de stad waar het hoofdkwartier van de NAVO, verschillende ambassades en kantoren van buitenlandse bedrijven zijn gevestigd. De terroristische organisatie IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Aanslag verkiezingskantoor

Vorige week vielen er in Kabul nog tientallen doden bij een aanslag op een kantoor waar mensen zich wilden registreren voor de verkiezingen die gepland staan voor het najaar. Deze aanslag werd opgeëist door IS. Eerdere aanslagen op verkiezingskantoren werden weer opgeëist door de Taliban.

De groeperingen proberen de mensen bang te maken om zich te laten registreren als kiezer. Als niet iedereen zich kan laten registeren, zullen de verkiezingen in Afghanistan opnieuw moeten worden uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl