ANP
NOS NieuwsAangepast

Europa deze week: lonken naar de Balkan

De discussie over verdere uitbreiding van de Europese Unie is weer volop losgebrand. De Europese Commissie adviseerde kort geleden aan de 28 lidstaten van de Unie om ook besprekingen te beginnen met de Balkanlanden Albanië en Macedonië.

De Europese president Donald Tusk bezocht de regio en heeft er de afgelopen week heel wat handen geschud. Zijn rondreis voerde van Albanië naar Servië, van Kosovo en Bosnië naar Macedonië en Montenegro. Zes landen die de belofte hebben gekregen ooit lid te kunnen worden van de Europese Unie. Zijn reis was bedoeld ter voorbereiding van een topontmoeting, half mei, in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Dan zal verder worden overlegd over die uitbreiding.

Met Servië en Montenegro zijn de toetredingsgesprekken al ver gevorderd. Mogelijk wordt er dus binnenkort ook met Albanië en Macedonië overlegd. Met Kosovo en Bosnië-Herzegovina zal zelfs dat nog wel even duren, zegt correspondent Arjan Noorlander in een nieuwe aflevering van Europa deze week:

Europa deze week: wordt de EU weer een stukje groter?

Maar niet alle Europese regeringsleiders, ook premier Rutte niet, zijn enthousiast over een uitbreiding van de EU aan de Zuidoostflank. Vrij algemeen wordt gevonden dat die landen nog niet klaar zijn om toe te treden. Ze schieten tekort als het gaat om de bestrijding van corruptie, de versterking van de rechterlijke macht en de persvrijheid.

Ook wordt er gewezen op de wat de wat al te vlotte toetreding van bijvoorbeeld Roemenië en Bulgarije in 2007. Naar de maatstaven van vandaag waren die landen er eigenlijk nog niet klaar voor. Met alle problemen van dien, want bijvoorbeeld de strijd tegen de corruptie is nog in volle gang. Daarom wordt er algemeen tot voorzichtigheid gemaand met de toetreding van andere Balkanlanden.

Maar de gedane beloften aan al die landen kunnen niet meer worden teruggedraaid. Ooit zullen ze zich lid van de Europese Unie kunnen noemen. Maar het zou zomaar nog 10 tot 15 jaar kunnen duren voor het zover is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl