Justin Kluivert ANP

Vol bravoure, een tikkeltje uitdagend en bovenal vastbesloten niets over zijn toekomst los te laten. Justin Kluivert draagt het Ajax-dna met zich mee, maar weigert de geruchten over een mogelijk vertrek uit Amsterdam de kop in te drukken.

De 18-jarige Kluivert praat zoals hij voetbalt, voor niets of niemand bang. Kin omhoog, blik op 'wie maakt me wat' en lastige vragen over zijn in de zomer van 2019 aflopende contract ontwijkend als ware het vijandelijke verdedigers.

Liep zijn zaakwaarnemer Mino Raiola maandag rond op De Toekomst? Kluivert weet van niets. Raiola heeft meerdere Ajacieden in zijn stal. "Dus wie weet was hij hier niet voor mij." Wil hij verlengen? Natuurlijk. Wie niet? Hoe staat het er dan voor met zijn contract? Dat weet hij zelf ook niet zo goed.

En de fans? Kluivert snapt dat ze zich zorgen maken dat hij komende zomer de deur uitloopt. "Dat zou ik ook doen als ik hen was. Maar ze hoeven zich om mij geen zorgen te maken, hoor. Ik maak me ook geen zorgen. Met mij komt het sowieso goed." Bij Ajax? "We zullen zien."

Justin Kluivert met David Neres ANP

Bij de club houden ze er rekening mee dat hun ongrijpbare groeibriljant groenere, rijkere oorden opzoekt. "Dat hij interessant is voor andere clubs is een open deur intrappen", aldus trainer Erik ten Hag, die eraan toevoegt dat de bewering dat hij Kluivert graag behoudt "diezelfde open deur intrappen" is.

"Wij moeten er rekening mee houden dat hij niet bijtekent en dat doen we", vervolgt Ten Hag. "Maar wij willen heel graag dat hij dat wel doet." Zo niet, dan schrijft het clubbeleid voor dat Kluivert komende zomer verkocht wordt. Daarover speculeren wil de Ajax-trainer niet. "Wij gaan er nu nog vanuit dat hij bijtekent."

Volgens Ten Hag heeft Kluivert ook nog genoeg te winnen in Amsterdam. De jonge aanvaller staat dit seizoen op acht goals en vijf assists in de eredivisie, dat kunnen er nog meer worden. Daarnaast kan Kluivert nog meer zijn stempel drukken op grote wedstrijden. "Dus ik denk dat hij nog heel veel uitdagingen heeft, maar dat hij een ongelooflijk potentieel heeft is ook duidelijk."

Kluivert begrijpt dat fans zich zorgen maken over zijn contract

Dat laatste blijkt uit de clubs die met Kluivert in verband worden gebracht, internationale grootmachten als Manchester United en Barcelona. Maar ook uit zijn status als international, van bondscoach Ronald Koeman mocht de jongeling zijn Oranje-debuut maken tegen Portugal.

"Een speciaal moment", haalt Kluivert terug. "Vooral voor een jonge jongen. Om voor je land te mogen uitkomen, voor het eerste elftal. Dat is mij gelukt. Nu doorzetten."

Justin Kluivert maakt zijn debuut voor Oranje in het duel met Portugal (3-0) ANP

Want Kluivert wil meer, veel meer. Alles kan beter, hij zegt het voor de zekerheid twee keer. "Dat weet ik, dat weet iedereen. Ik denk dat niemand op zijn achttiende klaar is voor de top, maar dat komt hopelijk nog. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering, overal."

Dan weer die grijns, gevraagd waar zijn stormachtige ontwikkeling eindigt. En het ontwijkende antwoord. "Hopelijk leidt het tot iets moois, maar we zullen zien."

STER reclame