Fortuna Sittard keert terug in eredivisie, Jong Ajax kampioen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fortuna Sittard heeft dankzij een 1-0 zege op Jong PSV promotie naar de eredivisie afgedwongen. De Limburgers moesten de landstitel laten aan Jong Ajax, maar omdat de Amsterdammers niet mogen promoveren barstte het feest los in Sittard.

Fortuna keert voor het eerst sinds 2002 terug op het hoogste niveau. Jong Ajax zorgt met het kampioenschap voor een unicum: nog niet eerder werd een beloftenelftal kampioen van de eerste divisie.

Spannende ontknoping

De laatste speelronde in de Jupiler League werd er een met een spannende ontknoping. Jong Ajax (76 punten), Fortuna Sittard (75 punten) en NEC (73 punten) hadden alle drie nog kans op het kampioenschap. De strijd om directe promotie ging echter alleen tussen Fortuna en NEC, omdat Jong Ajax niet mag promoveren.

Fortuna Sittard had daardoor alles in eigen hand. Tegen Jong PSV deed Fortuna wat het moest doen. Finn Stokkers werd de matchwinner, hij maakte kort na rust het enige doelpunt van de wedstrijd.

De titel leek zelfs even in zicht voor Fortuna. Jong Ajax kwam tegen MVV op een 1-0 achterstand. De supporters van Fortuna vierden al feest, maar binnen een tijdsbestek van drie minuten kantelden de Amsterdammers de wedstrijd. Invaller Kaj Sierhuis en Mateo Cassierra wisten te scoren en zorgden ervoor dat Jong Ajax voor het eerst kampioen van de Jupiler League is.

Nummer drie NEC verspeelde tegen tien man van FC Dordrecht de zege: 3-3. Dordrecht leidde tegen NEC halverwege met 2-0 dankzij Andreias Calcan (na een fraaie combinatie) en Denis Mahmudov, die uit een moeilijke hoek scoorde.

Het pleit leek beslecht, maar Anass Achahbar zorgde na rust met twee schuivers voor de 2-2 en Wojciech Golla kopte NEC op voorsprong. Calcan maakte echter met een droog schot de 3-3. Door dat gelijkspel blijft de Nijmeegse club derde op de ranglijst. NEC moet zich daardoor gaan richten op de play-offs om alsnog promotie naar de eredivisie af te dwingen.

Ontslag Oliseh

De promotie van Fortuna Sittard (50 jaar geleden na een fusie tussen Fortuna'54 en Sittardia ontstaan) is er een met een bijzonder verhaal. Fortuna speelde negentien keer eerder in de eredivisie met als hoogste klassering de zevende plaats in 1985, 1990 en 1998.

Geldzorgen en povere prestaties voerden deze eeuw de boventoon, maar vanaf 2016 volgde de ommekeer na de overname door een investeerder en met Sunday Oliseh als trainer. Dit seizoen stond Fortuna vrijwel voortdurend in de topdrie, ook na het rumoer dat ontstond na het ontslag van Oliseh in februari.

Cláudio Braga en Kevin Hofland pakten de draad op en kregen het voor elkaar om Fortuna op het juiste spoor te houden. De rechtszaak die Oliseh had aangespannen om zijn ontslag aan te vechten zorgde niet voor een negatief effect.

STER reclame