1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Jeroen Woe na laatste opname De Kwis: ik ga het ontzettend missen

  • Jikke Westerink

    redacteur Online

  • Jikke Westerink

    redacteur Online

Na zeven jaar komt er vanavond een einde aan De Kwis. De opname van de laatste uitzending zit er net op: "De tranen zijn net over mijn wangen gelopen", vertelt een aangeslagen Jeroen Woe. "Ik ga het ontzettend missen, maar we wisten dat dit moment zou komen."

In het BNNVARA-programma, gepresenteerd door Paul de Leeuw, nemen Joep van Deudekom, Niels van der Laan, Jeroen Woe en Rob Urgert op satirische wijze het nieuws van de week door. Iedere week schuift een gast aan die vragen beantwoordt over de actualiteit.

Juist het format van het programma heeft de mannen doen besluiten te stoppen. "Binnen de vaste structuur is er veel mogelijk maar het format beperkt ons nu te veel. Bij de groep is een soort vernieuwingsdrang", legt Woe uit. Met name Joep van Deudekom en Rob Urgert waren toe aan wat nieuws. "We hebben dus maar besloten om in goede sfeer en vriendschappelijk uit elkaar te gaan."

Geen kleine zalen meer

"Van de kijker hadden we denk ik niet weg gehoeven", gaat Woe verder. Wekelijks trekt het programma nog zo'n 1,5 miljoen kijkers. Daarnaast won het programma in tien seizoenen tijd twee tv-beelden: een voor beste nieuwe format en een voor beste amusement. Ook werd het programma genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf in 2014.

Na zeven jaar is het programma niet alleen heel succesvol geworden, ook voor de persoonlijke carrière van Woe heeft het programma veel goeds gedaan. "Ik ben met Niels ook een theaterduo. Toen we begonnen stonden we nog in kleine zalen, dat is nu anders."

Hollandse Hoogte
Jeroen Woe

Voor Woe was de aflevering met Jack Spijkerman een van de mooiste momenten. "In de aflevering brachten we, zonder dat Jack dat wist, het hele Kopspijkersteam weer bijeen." Voor Woe een bijzondere aflevering omdat De Kwis de plek van Kopspijkers op zaterdagavond heeft overgenomen. "Wij namen toen de rol op ons om satire over de week te maken. Om in ons programma dan een hommage te kunnen brengen aan Kopspijkers was heel bijzonder."

Ook vanavond wordt teruggeblikt op de afgelopen seizoenen. "Maar we combineren dat met het nieuws van de week. Vooral ook omdat er deze week weer zoveel is gebeurd waar we eerder al eens wat van hadden gemaakt. Het was weer de VVD, gedoe met ov-chipkaarten en Koningsdag."

De gast is in deze laatste aflevering Paul de Leeuw zelf. "Hij is de afgelopen jaren elke week onze boksbal geweest, dus is hij vanavond voor een keertje Kwis-Koning."

En nu?

Wat er na vanavond gaat gebeuren is voor Woe nog niet helemaal duidelijk. "We gaan eind deze zomer nog wel een Kwisconcert geven in het DeLaMar Theater." Van der Laan en Woe, het muzikale duo van de show, hebben de afgelopen jaren zo'n 115 liedjes geschreven. "De grappigste en mooiste daarvan zingen we dan nog een keer."

Er heel veel langer bij stilstaan zal niet gaan. "Vanavond staan Niels en ik gewoon weer in de Kleine Komedie". Het hele team van De Kwis zal in de zaal zitten.

De kijker thuis ziet vanavond voor de laatste keer de vier mannen samen. Met nog een keer de lopende band, een muzikale parodie en 'Ja heb je, nee kun je krijgen' vanaf 20.25 uur op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl