Het was een lange dag voor de echte Oranjefan in Groningen

Aangepast
ANP
Geschreven door
Lisanne Wieringa
redacteur Online

Voor de echte Oranjefans begint de dag vroeg. De eerste bezoekers zitten om 06.30 uur al op klapstoeltjes en met thermoskannen koffie langs de route waar pas vierenhalf uur later de koninklijke familie langs zal lopen. "De truc is om in een nauwe hoek te gaan zitten, zodat je goed naar twee kanten kunt kijken", zegt een vrouw die haar plaats al veroverd heeft.

Voor anderen is de nacht juist nog niet voorbij. Een paar verdwaalde feestvierders wankelen met doorgelopen schmink van de vorige avond op hun wangen rond. Een jongen vraagt een politieagent waar zijn fiets is gebleven. "Ik had hem hier neergezet." De fiets is voor de veiligheid weggesleept.

Ook in het Noorderplantsoen, waar de vrijmarkt wordt gehouden, is het op dit vroege tijdstip al vechten om een plekje. "Wij waren eigenlijk te laat, heel veel was al bezet", zegt Hilde, die om 06.30 uur op de vrijmarkt aankwam.

Wij komen al vijf jaar lang elke Koningsdag in de plaats waar de koning komt.

Pieter Ypma

Geleidelijk druppelt de stad vol met bezoekers. Het staat twee, drie rijen dik langs de koninklijke route. Onder de bezoekers is ook Pieter Ypma uit Franeker, uitgedost in een oranje pak. "Wij komen al vijf jaar lang elke Koningsdag in de plaats waar de koning komt", zegt hij. Voor de gelegenheid is zijn broer uit Noorwegen ook gekomen.

Drommen voor een handdruk

Even later begint het koninklijk paar aan de route. Aan het gejuich van het publiek is precies te horen waar de koning en koningin ongeveer zijn. "Ik zie de koningin!", roept een meisje vanaf de schouders van haar vader. Mensen drommen naar voren om handen te schudden met de koning.

Op de Grote Markt is de mensenmassa inmiddels aanzienlijk gegroeid. Daar spreekt de koninklijke familie met de aardbevingsslachtoffers. Onder hen is Corine Jansen. Zij vindt het erg goed dat er op deze feestdag ook aandacht aan de problemen van de provincie wordt geschonken. "De koning was heel geïnteresseerd. Hij wilde alles weten over de bevingen", zegt ze.

1/3 Lisanne Wieringa / NOS
2/3 Lisanne Wieringa / NOS
3/3 Lisanne Wieringa / NOS

Verderop in het centrum is de vrijmarkt inmiddels in volle gang. Het is zo druk dat mensen voetje voor voetje vooruit schuifelen. Op schermen op de route naar het Noorderplantsoen wordt gewaarschuwd voor de drukte. "We zien hier niets van de koning, maar dat geeft niet", zegt Jan, die eerder op de ochtend met Hilde een plekje heeft bemachtigd. "Die zien we wel op televisie."

Om 14.00 uur is het koninklijk paar vertrokken. De hekken worden geleidelijk weer weggehaald, de extra veiligheidsmaatregelen opgeheven. Iedereen kan weer het centrum doorkruisen zonder een halfuur om te moeten lopen. Dan lijkt het al snel weer een Koningsdag zoals die elk jaar in Groningen wordt gevierd.

STER Reclame