NOS NieuwsAangepast

Uitslag Eerste Kamer nog onduidelijk

Het blijft onduidelijk of de coalitie een meerderheid haalt in de Eerste Kamer. VVD, CDA en PVV lijken, na de Provinciale Statenverkiezingen, samen te kunnen rekenen op 37 van de 75 zetels in de Senaat, net niet genoeg voor de meerderheid.

Volgens de voorlopige uitslag gaat de VVD van 14 naar 16 zetels, het CDA zakt van 21 naar 11 en de PVV, die voor het eerst meedeed, zou 10 zetels halen.

De PvdA blijft op 14 zetels, de SP zakt van 12 naar 8, D66 stijgt van 2 naar 6 en GroenLinks van 4 naar 5. De ChristenUnie zakt van 4 naar 2, Nieuwkomer 50Plus haalt 1 zetel, net als de SGP en de Partij voor de Dieren.

Getrapte verkiezingen

Het is niet gemakkelijk om de uitslagen van deze verkiezingen te vertalen naar Eerste Kamerzetels. Dat komt door het getrapte systeem, waarbij Procinciale Statenleden de Eerste Kamer kiezen.

Daarbij kan nog van alles gebeuren. Zo kunnen Statenleden besluiten om niet op hun eigen maar op een 'bevriende' partij te stemmen, zodat die een restzetel kan bemachtigen.

Als VVD, CDA en PVV geen meerderheid halen in de Eerste Kamer, wil dat nog niet zeggen dat het kabinet onmogelijk verder kan. Premier Rutte zegt dat hij dan per onderwerp een meerderheid zal moeten zoeken.

SGP-leider Van der Staaij ziet een bijzondere positie voor zijn partij, die volgens de prognose één zetel krijgt. "Wij zijn geen oppositiepartij die er op uit is om het kabinet weg te krijgen, maar we zijn ook niet gebonden aan afspraken." Hij denkt dat het kabinet zaken kan doen met de SGP.

Officiële uitslag

Rond 10.30 uur vanmorgen meldde de gemeente Nieuwegein als laatste de uitslagen. Vlieland was gisteravond de eerste die met resultaten kwam. De Kiesraad maakt vrijdag om 10.00 uur de officiële uitslag bekend.

De VVD is grootste partij geworden, met 20 procent van de stemmen. De PVV, die niet eerder aan de Provinciale Statenverkiezingen meedeed, is de grote winnaar. Deze partij haalde ruim 12 procent.

De PvdA is met 17 procent de tweede partij geworden, het CDA met 14 procent de derde. Het CDA is de verliezer van deze verkiezingen. De partij leverde ruim 10 procent in ten opzichte van 2007.

De opkomst was 56 procent. Sinds 1995 was de opkomst niet meer boven de 50 procent uitgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl