ANP
NOS NieuwsAangepast

Wisselende reacties op Koningsdag met politiek 'bevingstintje'

"Ik vind Groningen een fantastische stad, een fantastische provincie, die hier zich op zijn best laat zien. Die de problemen niet onder stoelen of banken steekt. We hebben een heel indringend gesprek gehad met diegenen die echt geraakt zijn door de aardbevingen. We leven erg met deze mensen mee en we hopen dat ze in de toekomst een veilig gevoel hebben."

Slechts een paar zinnen had koning Willem-Alexander nodig om in het gesprek met NOS-presentator Dionne Stax van de feestelijkheden naar de aardbevingsproblematiek te gaan. Het is duidelijk dat de koning tijdens de feestviering de Groningers een hart onder de riem wilde steken.

En de koning was niet de enige die erover begon. Ook prins Floris, prinses Aimée en prinses Laurentien stonden op televisie stil bij de bevingsslachtoffers Daardoor kreeg Koningsdag haast een politiek tintje. En dat zijn veel mensen niet gewend. Deze dag is bedoeld om de verjaardag van de koning vieren, is veelgehoorde kritiek op Twitter en Facebook.

"Gaat elke provincie nu hun probleem op Koningsdag over de jarige uitstrooien? Vandaag is het feest, half Nederland wil iets gezelligs zien", verzucht Marleen in een reactie op de uitzending van de NOS op Facebook. "Dus dit is Groningen.. Hoop gezeik zoals een echte Groninger betaamt", klaagt Janice.

"Ik snap de problemen heel goed in Groningen maar het geheel past niet in deze dag", reageert Ghislaine op de pagina. "Wel heb ik bewondering voor het geduld van de familie."

Maar er zijn ook mensen die wel begrijpen dat de koning erbij stilstaat. "Terecht aandacht voor aardbevingen, wie daarover klaagt moet zich schamen", zegt Wilma.

Eigenlijk kon het haast niet anders dan dat Willem-Alexander met een bezoek aan Groningen aandacht zou besteden aan de problemen in de provincie. En dat deed hij dus ook.

Hij sprak met enkele gedupeerden van aardbevingen in de provincie. In het gesprek, dat enkele minuten duurde, zeiden de slachtoffers dat ze steeds in angst leven.

Ook zeiden ze het vervelend te vinden dat de versterking van woningen in de regio gestopt is. "Ik heb het idee dat heel Nederland met ons meeleeft, maar dat het medeleven ophoudt op het Binnenhof", zei een van de gedupeerden. Op de vraag van de koning of ze het gevoel hebben dat er beter naar hen wordt geluisterd dan voorheen, antwoordden de Groningers bevestigend.

Koning praat met gedupeerden aardbevingen Groningen

Aan het eind van het gesprek spraken Willem-Alexander en Máxima af dat zij het aardbevingsgebied ook in de toekomst blijven bezoeken en naar de inwoners zullen luisteren.

Koning: heel indringend gesprek gehad met gedupeerden aardbevingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl