ANP
NOS NieuwsAangepast

Kardinaal Eijk trekt Yad Vashem-aanvraag voor voorganger De Jong in

  • Stijn Wiegerinck

    redacteur Online

  • Stijn Wiegerinck

    redacteur Online

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, kardinaal Eijk, heeft deze maand een aanvraag voor een Yad Vashem-onderscheiding voor kardinaal De Jong ingetrokken. Dat bevestigt het aartsbisdom Utrecht tegen de NOS. De Jong (1885-1955) was Eijks voorganger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Israëlische Yad Vashem-onderscheiding is bedoeld voor niet-Joden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging hebben verzet en daarbij grote risico's voor zichzelf hebben genomen.

Dat De Jong dat heeft gedaan staat buiten kijf. Het aanvragen van de eervolle onderscheiding leek daarom een goed idee. Eijk reisde in januari vorig jaar persoonlijk naar Jeruzalem om de aanvraag toe te lichten.

De toekenning leek een kwestie van tijd. Voor de dag van de uitreiking lag al een programma klaar, compleet met een symposium over De Jong. De sprekers waren al uitgenodigd. Alleen de datum stond nog niet vast.

ANP
Kardinaal de Jong bij een bijeenkomst in Maastricht in 1947

Maar eind maart doken er aanwijzingen op dat een naaste medewerker van De Jong geprobeerd heeft de rechtsgang tegen een oorlogsmisdadiger te beïnvloeden.

Die medewerker was mgr. Felix van de Loo (1886-1959). Ook hij sprak zich tijdens de oorlog krachtig uit tegen de Jodenvervolging. Maar stukken in onder meer het Nationaal Archief bevatten aanwijzingen dat hij na de oorlog geprobeerd heeft zijn neef Willem van de Loo (1909-1981) van het vuurpeloton te redden.

Betrokkenen bij de aanvraag willen weten of de berichten over de bemoeienis van Felix van de Loo met het proces tegen zijn neef kloppen en, zo ja, of De Jong daarvan op de hoogte is geweest. Ook willen ze weten of de katholieke kerk vaker heeft geprobeerd de bestraffing van katholieke oorlogsmisdadigers te beïnvloeden. Onderzoek daarnaar in archieven van het aartsbisdom zou door het aartsbisdom zelf worden gedwarsboomd.

Het bisdom zegt dat Eijk niet wil dat kardinaal De Jong en Yad Vashem in opspraak raken en dat de aanvraag daarom is ingetrokken. Het aartsbisdom stelt zelf geen onderzoek in. Het sluit niet uit dat de aanvraag opnieuw wordt ingediend als de lucht door onderzoek van anderen is geklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl