Utrechtse verliest haar lintje, maar het is weer terecht

Aangepast
Ria Glas met haar onderscheiding Rien Kooij

Een emotionele dag voor Ria Glas uit Utrecht: ze was een van de Nederlanders die een lintje kregen. Maar toen ze thuiskwam was ze de onderscheiding alweer kwijt. Een attente receptionist was de vinder.

Glas is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar jarenlange vrijwilligerswerk. Op de fiets naar huis hield ze de onderscheiding op en zo is ze hem ergens verloren.

"Je komt thuis, hangt je jas op en ziet opeens 'hé, hij zit er niet meer'. Och man, je zakt door de grond! Ik was er echt helemaal kapot van." Ze is haar gangen binnenshuis nagelopen maar de onderscheiding bleef onvindbaar. Dus is de route weer terug gevolgd: "Goed kijken, terug naar het restaurant, naar de stalling waar mijn fiets heeft gestaan. Nergens!"

In een kluis

Toen het verlies van de onderscheiding bekend werd, meldde beveiliger en receptionist Leon Middelkoop van de Universiteitsbibliotheek zich. Glas had daar haar fiets gestald. Hij vond het lintje in de binnentuin van de bibliotheek.

"Ik dacht meteen: dat is geen normaal speldje, die moet veilig worden opgeborgen." Het lintje ligt daarom niet bij de gevonden voorwerpen, maar in een kluis te wachten op het kersverse Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Grote opluchting dus bij Ria Glas, die morgen haar onderscheiding gaat ophalen. "Ik had hem misschien niet op moeten houden, maar je bent zo trots", zegt ze tegen RTV Utrecht. Ze gaat de versierselen niet meer dragen.

"Nee, dat ga ik niet meer doen. Hij is vrij zwaar en het speldje aan de achterkant is niet zo sterk. Als het speldje losspringt ben je 'm zo kwijt." Ze gaat zich aan de draaginstructie houden, die voorschrijft dat alleen het kleine draaginsigne opgespeld mag worden.

Vrijwilliger

Glas is als vrijwilliger al tientallen jaren actief in de stad Utrecht voor de Fietsersbond. Daarnaast zet ze zich in voor de Stichting Floristisch Onderzoek Nederland (Floron). Ze heeft gebieden rond haar woonplaats onderzocht op het voorkomen van wilde planten.

STER Reclame