Regina Nipius krijgt de onderscheiding opgespeld van burgemeester Aboutaleb Gemeente Rotterdam

In heel Nederland zijn vandaag de jaarlijkse Koninklijke Onderscheidingen uitgedeeld. In totaal zijn er 2912 lintjes opgespeld, onder andere aan darter Michael van Gerwen, radio-dj Edwin Evers, rapper Rotjoch, presentatrice Caroline Tensen, zangeres Jenny Arean, striptekenaar Eric Heuvel en oud-politici Tanja Jadnanansing en Laetitia Griffith.

We maakten een compilatie van uitreikingen aan enkele Nederlanders, bekend en minder bekend.

Compilatie-lintjes

Ook de Rotterdamse Regina Nipius (74) kreeg een lintje. Al 35 jaar staat haar weekend in het teken van maar één ding: darten met de jeugd. Vanmorgen kreeg zij een Koninklijke onderscheiding en nu mag ze zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

We liepen een dagje met haar mee toen ze nog niet wist dat ze een lintje zou krijgen.

Regina krijgt een lintje, en dit is waarom

"Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg." Het is een uitspraak die haar op het lijf geschreven is. Regina is voorzitter van de Rotterdamse Darts Organisatie en heeft ook de Jeugd Dart Federatie opgericht. Want daar ligt haar hart; bij de jeugd. Ze traint en begeleidt iedere zaterdagmiddag een groep kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Dat doet ze in een dartcentrum in Ridderkerk. "Bewust niet in de kroeg omdat ik dat niet het goede voorbeeld voor de jeugd vindt."

Ze geeft de jongens, want dat zijn het voornamelijk, advies en een aai over hun bol, maar is ook hard als het moet. "Luie bliksem. Ben je te laat naar bed gegaan? Kom op! 's Avonds een vent, 's ochtends een vent!", zegt ze tegen een jongen die nog wat slaperig tegen een dartbord hangt.

In al die jaren dat ze het doet heeft ze honderden, misschien wel duizenden kinderen gezien. "In de hoogtijdagen had ik hier 40 jongens lopen." Maar ook nu is het nog druk bij haar trainingen. Volgens Regina komt dat omdat darten nog altijd populair is door de Nederlandse successen van de afgelopen jaren.

"Ik wil ze respect voor elkaar bijbrengen en ook dat ze sociaal blijven, want dat mis ik nog wel eens in de huidige tijd." Inmiddels krijgt ze ondersteuning van andere vrijwilligers. Regina wil zorgen dat de jongens blijven komen, ook als zij moet stoppen.

Maar van stoppen is voorlopig nog geen sprake van. "Ik doe het gewoon omdat ik het nog zo leuk vind. Pas als de poorten voor me open gaan boven is het voorbij."

STER reclame