Archeologisch park Pompeï
NOS NieuwsAangepast

Na 20 jaar weer skelet gevonden in Pompeï

In Pompeï hebben archeologen het skelet gevonden van een kind van zeven à acht jaar. Een dergelijke vondst in Pompeii is in 20 jaar niet gedaan. Het volledige skelet werd ontdekt in het centrale badhuis van de stad, die in 79 na Christus bedolven werd onder as en lava door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.

Het kind zocht na de uitbarsting van de vulkaan hoogstwaarschijnlijk zijn toevlucht in het badhuis. Zoals veel anderen kwam het om het leven door het inademen van giftige gassen. In de openlucht vonden mensen de dood door brokken lavasteen en asregens.

De ontdekking van het skelet, waarvan niet vaststaat of het een jongen of een meisje was, komt voor deskundigen als een verrassing. Gedacht werd dat het badhuis al volledig doorzocht was op dergelijke resten.

Archeologisch park Pompeï
Badhuis Pompeii

Directeur Massimo Osanna van het archeologische gebied in Pompeï en Herculaneum schrijft in een verklaring "dat deze buitengewone ontdekking sterke emoties losmaakt en ons in staat stelt een nieuw stuk geschiedenis zo precies mogelijk te reconstrueren". Hij laat onderzoeken wie het kind was, en hoe het leefde en stierf.

De ontploffing van de Vesuvius ten zuidoosten van Napels in Italië maakte in één keer een eind aan het leven in Pompeï en Herculaneum. Het waren rustige en luxueuze steden. De opgravingen hebben een schat van informatie opgeleverd over het dagelijks leven in het Romeinse Rijk.

EPA
Pompeï, met op de achtergrond de berg Vesuvius

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl