NOS SportAangepast

Semenya in het nauw door nieuwe IAAF-regels

De hegemonie van Caster Semenya op de 800 meter bij de vrouwen lijkt binnen afzienbare tijd ten einde te komen. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft nieuwe regels geïntroduceerd waarbij medicatie het lichaamseigen testosteron moet terugdringen. Het gaat dan om vrouwen op de 400, 800 en 1500 meter met een te hoog testosterongehalte.

IAAF komt met nieuwe regels voor vrouwen met hoog testosterongehalte

De Zuid-Afrikaanse Semenya is tweevoudig olympisch kampioene en maakt drie keer zoveel testosteron aan als de gemiddelde vrouw. Ze onderging in het verleden al eens een geslachtstest en zal nu, net als andere atleten, haar waardes terug moeten brengen naar maximaal 5 nmol/l. En anders moet ze bij de mannen gaan lopen, vindt de IAAF.

Vijf tot zeven seconden

Sportwetenschapper Ross Tucker voorspelt in The Guardian dat de nieuwe regels ervoor kunnen zorgen dat de 27-jarige Semenya in de toekomst vijf tot zeven seconden langzamer zal lopen op de 800 meter.

De regel, die op 1 november van kracht wordt, geldt alleen voor de middellange afstanden. De IAAF hoopt met de maatregel op eerlijker wedstrijden.

Of de betroffen atleten de regels zullen accepteren, is maar de vraag. In 2015 floot het internationale hof van sportarbitrage CAS de atletiekfederatie al eens terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl