Omar Fraile klopt Sonny Colbrelli in de tweede etappe van de Ronde van Romandië
NOS WielrennenAangepast

Fraile wint Oranjegekleurde etappe in Romandië, Roglic nieuwe leider

Omar Fraile heeft de eerste etappe in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Astana versloeg na een slopende koers Sonny Colbrelli in de sprint van een uitgedunde ploeg.

Voor Michael Matthews en Tom Bohli waren de beklimmingen onderweg te veel van het goede. Daardoor is Primoz Roglic de nieuwe leider.

Minuut stilte

In de eerste rit in lijn over 173,9 kilometer van Fribourg naar Delémont lieten de Nederlandse renners zich van hun beste kant zien.

De rit begon met een minuut stilte voor Andy Rihs, de onlangs overleden oprichter en geldschieter van BMC.

Kort na de start begon Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) samen met Alexis Gougeard (AG2R), Antoine Duchesne (FDJ), William Clarke (EF Education) en Remy Mertz (Lotto-Soudal) aan een vlucht die 157 kilometer zou duren.

De Zeeuw kwam op alle vier cols als eerste boven en mocht daardoor na afloop de bergtrui in ontvangst nemen. Toen Minnaard in de slotfase met Gougeard op kop kwam, leek het erop dat de 29-jarige Minnaard misschien ook wel zijn eerste profzege zou kunnen boeken. Dat zat er niet in.

Behalve Minnaard lieten ook Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk en Stef Clement zich van hun sterkste kant zien. De inspanningen van Ten Dam zorgden er voor dat onder anderen Tom Bohli, de nummer twee in het klassement, moest lossen. Maar ook voor Ten Dams ploeggenoot en geletruidrager Michael Matthews waren de 2481 hoogtemeters te gortig.

Steven Kruijswijk en Stef Clement namen daarna het heft in handen in dienst van Primoz Roglic en zorgden ervoor dat Matthews niet kon terugkeren.

Voor Minnaard en Gougeard, die de andere koplopers bergop hadden afgeschud, was dat slecht nieuws. Hun voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en op tien kilometer van de streep werden zij ingerekend door de uit de groep weggesprongen Daniel Martin en even later ook de rest van de achtervolgers.

Gougeard gaf niet op en stortte zich in de ziedende afdaling naar finishplaats Delémont, maar in de laatste drie kilometer kon ook hij zijn dromen opbergen.

Fraile wint

Van de snelle mannen was Sonny Colbrelli een van de weinigen die het slopende koersverloop overleefd had en dus neutraliseerden zijn ploeggenoten van Bahrein-Merida een late aanval van David Gaudu. Colbrelli ging de sprint echter te vroeg aan en legde het af tegen Omar Fraile.

Fraile won ook al een rit in de Ronde van het Baskenland. Voor zijn ploeg Astana is het al de 13de zege van het seizoen en de vijfde in tien dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl