NOS NieuwsAangepast

Voor het eerst meer doden op de fiets dan in de auto

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar iets gedaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar kwamen er in totaal 613 mensen om in het verkeer, in 2016 waren dat nog 629 mensen.

Opvallend is dat voor het eerst meer fietsers dan automobilisten zijn omgekomen. Het aantal fietsers dat kwam te overlijden is behoorlijk gestegen. Met 206 doden is dat het hoogste aantal in tien jaar.

Ouderen op e-bike

De toename van het aantal elektrische fietsen op de weg heeft daar waarschijnlijk iets mee te maken. Bij ruim een kwart van de dodelijke fietsongelukken is een fietser op een e-bike het slachtoffer. Daarvan is weer driekwart 65-plusser.

Sowieso zijn ouderen op de fiets vaak betrokken bij dodelijke ongelukken. Twee derde van alle fietsdoden was vorig jaar 65 jaar of ouder. Ook afgezet tegen de bevolkingsomvang is dit een relatief groot aandeel, terwijl ouderen de minste kilometers maken, zegt het CBS.

Lelijk vallen

"Het gaat over het algemeen om eenzijdige ongevallen", zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen die wat ouder zijn, die vallen dan bij het op- of afstappen. Door de fysieke kwetsbaarheid op hogere leeftijd loop je sneller wat op. Je kunt bijvoorbeeld een heup breken."

Volgens Stomphorst is het belangrijk dat er in de winkel goed advies wordt gegeven over het gebruik van een elektrische fiets. "Zet je zadel op de goede hoogte, zodat je je voeten plat op de grond kunt zetten voor de stabiliteit. Die stabiliteit wordt minder als je wat ouder wordt. Mensen hebben de neiging om een elektrische fiets net zo te gebruiken als een gewone fiets. Maar ga je met een elektrische fiets de bocht om, dan kun je lelijk vallen. Want de snelheid is hoger."

Maximumsnelheid

De Fietsersbond betreurt de stijging van het aantal fatale ongelukken met fietsers en bepleit een lagere maximumsnelheid voor auto's in de bebouwde kom van 50 naar 30 kilometer per uur, betere fietsinfrastructuur en investeringen in educatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl