NOS NieuwsAangepast

Praagse restauranteigenaar: 'Nog nooit zo’n agressie gezien'

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

Het was zaterdag een drukke, warme avond in het centrum van Praag. Het terras van restaurant Polpo zit bomvol, maar een groep jonge Nederlandse mannen weet nog een tafel te vinden. Wat ze niet zien, of niet willen zien, is dat die tafel gereserveerd is. En ze beginnen er ook nog eens hun zelf meegebrachte drank te drinken.

"Eén van onze medewerkers ging naar ze toe om te vragen of ze een andere tafel konden nemen en zei dat ze daar niet hun eigen drank kunnen drinken", zegt Stefan Savic, een van de eigenaren van het restaurant, tegen de NOS. "De mannen reageerden daar heel agressief op. In de meer dan twintig jaar dat dit restaurant bestaat, hebben we nog nooit zoiets meegemaakt."

'Nog nooit zo'n agressie gezien'

Eerst worden er tafels omgegooid en is er agressie tegen personeelsleden en klanten. "Ze sloegen een van onze obers, waarop een andere medewerker hen wegduwde. Toen liep het helemaal uit de hand." De mannen slaan verschillende obers. Eén van hen ligt al bewusteloos op de grond, maar de mannen schoppen toch door.

Bewakingsbeelden

Dit is Savics versie van het verhaal. We kunnen de Nederlandse mannen niet om hun reactie vragen, want ze zitten vast. Wat wel duidelijk is: het verhaal van Savic wordt ondersteund door de Tsjechische politie en door deze bewakingsbeelden:

Nederlanders molesteren ober in Praag

Bovendien ligt een van de slachtoffers nog steeds met zware verwondingen in het ziekenhuis. "Hij heeft een gebroken oogkas en een gebroken kaak en was lang buiten bewustzijn." Het verhaal is in Tsjechië de afgelopen dagen breed uitgemeten in de nationale media. Er is grote verontwaardiging over de agressie. Savic: "Iemand die op de grond ligt, is niet gevaarlijk. Die blijf je niet schoppen."

Nederlanders die zich schamen

Mede door de grote media-aandacht werden de mannen gisteren herkend. De politie pakte zeven Nederlandse mannen op. Twee van hen zijn inmiddels vrij, omdat ze de ruzie juist zouden hebben gesust. De twee meest agressieve mannen wordt zware mishandeling ten laste gelegd. Daar kunnen ze tien jaar cel voor krijgen.

Ondertussen komen op de Facebookpagina van het restaurant tientallen Nederlandse reacties binnen. "Mensen leven met ons mee en zeggen dat ze zich vandaag schamen om Nederlander te zijn. Dat is natuurlijk niet nodig. We hebben hier ook heel goede ervaringen met Nederlanders en met heel veel andere nationaliteiten."

De ober die zwaargewond raakte, is buiten levensgevaar. Zijn diensten worden overgenomen door zijn collega's, die het geld dat ze daarmee verdienen naar hem overmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl