CBS: opnieuw economische groei, met name in Almere en regio Eindhoven

Aangepast
ANP

De Nederlandse economie is vorig jaar opnieuw gegroeid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de groei uit op ruim 3 procent en dat is fors meer dan voorgaande jaren.

In Almere en de regio Eindhoven groeide de economie het hardst, met bijna 5 procent. Daar trok de economie aan door de groei van leasebedrijven en groei in de zakelijke dienstverlening.

Provincies

Onder de provincies is Flevoland koploper met een groei van ruim 4 procent. Noord-Brabant en Noord-Holland zitten daar net iets onder. Volgens het CBS komt dit door de groei van de groot- en detailhandel, de grootste economische bedrijfstak in Noord-Holland.

Door de blijvende afname in aardgaswinning zagen Groningen, Friesland en Drenthe juist een krimp. Met ruim 2 procent liggen Zoetermeer en Zuidoost-Drenthe onder het landelijk gemiddelde.

Grote steden

Net als voorgaande jaren groeide de economie in Amsterdam het sterkst van de vier grote steden met bijna 4 procent. Ook Rotterdam en Utrecht zagen hun economie groeien. Den Haag loopt wat achter ten opzichte van de rest van de Randstad met een groei van zo'n 2,6 procent.

STER Reclame