ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar klachten over de trage aansluiting van gas, elektra en water bij nieuwbouwhuizen. Dat zegt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Door een tekort aan technici, worden huizen weken tot maanden later aangesloten op het water-, gas- en elektriciteitsnetwerk, zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Daardoor krijgen kopers de sleutel veel later dan gepland. De minister vindt dit zorgwekkend.

Volgens de wet moeten netbeheerders binnen achttien weken na de aanvraag een nieuwbouwhuis op het gas- en elektriciteitsnetwerk hebben aangesloten. "Die termijn wordt nu zelden gehaald", zegt woordvoerder Hans André de la Porte van de VEH.

Extra kosten voor kopers

Doordat er veel nieuwbouwhuizen worden gebouwd, kunnen netbeheerders de vraag niet aan. "Er zijn mensen met kennis, kunde en vakmanschap nodig", zegt André de la Porte. Hij pleit voor betere afstemming tussen de bouwer en nutsbedrijven.

Als nieuwbouwhuizen later worden opgeleverd, kunnen kopers met extra kosten worden opgezadeld. "Dan moet je denken aan het huren van een andere woning, het opslaan van meubels en het uitstellen van de levering van keukens en badkamers voor het nieuwbouwhuis", zegt André de la Porte.

Het onderzoek van de ACM moet duidelijkheid geven over de oorzaken van de vertraging en leiden tot mogelijke oplossingen.

STER reclame