Premier Rutte na afloop van het coalitieberaad over de dividendbelasting-documenten
NOS NieuwsAangepast

Rutte maakt uitzondering: dividendbelasting-memo's openbaar

Premier Rutte is bereid om de ambtelijke stukken over de afschaffing van de dividendbelasting openbaar te maken.

De premier erkent dat er veel discussie is ontstaan over het omstreden kabinetsbesluit. Hij zegt wel dat het even zal duren voor alles openbaar gemaakt kan worden. Hij heeft alle ministers gevraagd om op zoek te gaan naar interne informatie over de dividendbelasting.

Volledige licht

Het is ongebruikelijk dat tijdens een formatie verzamelde interne informatie openbaar gemaakt wordt, omdat het ook kan gaan om persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren. Rutte was daarom ook tegen en zei vrijdag "dat je niet alles in het volledige licht van de openbaarheid kan zetten". Hij zegt nu dan ook dat het niet voor andere onderwerpen geldt. "Dan wordt formeren onmogelijk."

Het kabinet blijft erbij dat de dividendbelasting voor buitenlandse investeerders afgeschaft moet worden. De maatregel kost 1,4 miljard euro, maar is volgens het kabinet goed voor het Nederlandse investeringsklimaat. Meer buitenlandse bedrijven zullen zich hier gaan vestigen, stelt het kabinet.

Rutte maakt uitzondering: alle dividendbelasting-memo's openbaar

Schimmigheid

De linkse oppositie is al maanden kritisch over de dure maatregelen en eist inzage in memo's op basis waarvan het besluit is genomen. Over het wel of niet bestaan en het openbaar maken van deze memo's en ambtelijke stukken ontstond steeds meer schimmigheid.

Rutte had eerst gezegd dat hij geen memo kent over de afschaffing van de omstreden belasting, maar dat die er wel geweest kunnen zijn.

Vanmorgen meldde De Telegraaf dat VVD-minister Wiebes wel een document op zijn bureau had gehad over de afschaffing, maar dat was een intern stuk vooral bedoeld voor een staatssecretaris of minister. Dergelijke stukken zijn weer anders dan de formatie-documenten, die wel aan de Tweede Kamer zijn gegeven.

Druk

PvdA-leider Asscher noemt het onvermijdelijk dat het kabinet nu de memo's naar buiten brengt en hij wil uitleg waarom het zo lang moest duren.

GroenLinks spreekt over een goed initiatief. "Er was veel politieke en maatschappelijke druk nodig", aldus Klaver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl