De Lyridenzwerm vanuit Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Vannacht tientallen vallende sterren te zien

Komende nacht kan je met een beetje geluk tientallen vallende sterren zien. En je hebt er niet eens een telescoop voor nodig. "De beste instrumenten zijn het blote oog, een veldbedje en een deken", zegt sterrenkundige Marc van der Sluys.

De sterren zijn grotendeels afkomstig van de Lyridenzwerm, een meteorenzwerm die elk jaar rond deze tijd te zien is en een paar dagen duurt. Het hoogtepunt is vannacht rond 04.00 uur. Je ziet dan zo'n 20 meteoren per uur voorbijschieten, dat is elke 3 minuten eentje. Daarvan is de helft afkomstig van de Lyriden. Het andere deel bestaat uit vallende sterren die op een normale dag ook te zien zijn.

Het weer zit in ieder geval mee. Het onweer dat voor vandaag is voorspeld, trekt na zonsondergang weg waardoor het tot middernacht helder is. Daarna is het wisselend bewolkt. "Rond 04.00 uur klaart het weer op", zegt Hanneke Luijting van Weerplaza. En voor die tijd? "Dan is het een kwestie van wachten op gaten in het wolkendek. Die komen er zeker."

De Lyridenzwerm is volgens de sterrenkundige niet zo spectaculair als de bekendere Perseïden-meteorenzwerm. "Maar het is zeker de moeite waard." Je moet wel weten waar je moet kijken: de meteoren zijn allemaal zichtbaar rond sterrenbeeld Lier. "Je moet daarom met je rug naar het westen staan en in de richting van het oosten kijken."

Van der Sluys: "Als je de sterren écht goed wil zien, moet je wel een beetje fanatiek zijn." Hij raadt mensen aan om een donkere plek op te zoeken, bijvoorbeeld een weiland dat net iets buiten de stad ligt. "In de stad zelf heb je al gauw last van stoorlicht."

Ook een dekentje tegen de kou en een ligstoel kunnen geen kwaad. "Als je staand of zittend gaat kijken, krijg je al gauw last van je nek."

Een verrekijker is niet nodig. "Met een verrekijker beperk je het kijkveld. De kans dat er precies in dat blikveld een meteoor voorbijschiet is vrijwel nihil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl