NOS SportAangepast

Oranje-Rood grijpt play-offticket in laatste competitiewedstrijd Sombroek

Hockeysters Oranje-Rood winnen en plaatsen zich voor play-offs

De hockeysters van Oranje-Rood hebben in een rechtstreeks duel om een ticket voor de play-offs afgerekend met Laren: 4-0. Voor Laren-keepster Joyce Sombroek, die eerder aangaf na dit seizoen te stoppen, was het haar laatste competitiewedstrijd.

Beide clubs stonden voor het duel op 41 punten, waardoor de laatste wedstrijd beslissend zou zijn. Oranje-Rood bereikte vorig jaar voor het eerst de play-offs en meldt zich opnieuw bij de laatste vier. Voor Laren, normaal vaste klant, zit het seizoen in de hoofdklasse erop.

Vliegend Oranje-Rood

Oranje-Rood vloog uit de startblokken en zette het verschil al binnen zeven minuten op het scorebord. Via Maud Renders (intikker na redding Sombroek) en Freeke Moes (backhandschot) bouwde het een comfortabele 2-0 voorsprong op.

De laatste competitiewedstrijd van Laren-keepster Joyce Sombroek

In het tweede kwart bouwde Oranje-Rood de score via een strafcorner van Valerie Magis uit naar 3-0. Direct daarna dacht de ploeg van Sombroek de spanning weer in de wedstrijd te brengen, maar de treffer van Laren werd afgekeurd. Vlak voor rust tipte Fleur Broers de 4-0 binnen.

Laren startte de tweede helft met een vliegende keepster en dus zonder Sombroek. De alles-of-niets-tactiek van de ploeg van coach Robert Jan Cox ten spijt ging Laren met 4-0 ten onder. Anderhalve minuut voor tijd kwam Sombroek onder luid applaus nog het veld in.

Joyce Sombroek zet punt achter imposante loopbaan

Sombroek klaar

De 27-jarige Sombroek, die in 2014 en 2015 tot beste keepster van de wereld werd uitgeroepen, kon de afstraffing tegen Oranje-Rood dus niet voorkomen. Het clubicoon zet nu na negen jaar in dienst van Laren een punt achter haar carrière.

In februari vorig jaar stopte zij op 26-jarige leeftijd al als international. Ze ondervond veel last van slijtage aan haar heup, waardoor ze zich niet meer volledig kon inzetten voor Oranje. "Ik voel mijn heup ook in mijn dagelijks leven. Ik kies nu voor mijn gezondheid", zei Sombroek destijds.

Sombroek: het is balen, maar had een fantastische carrière

Uitslagen hoofdklasse hockey vrouwen

Laren Oranje-Rood 0-4
Kampong Groningen 1-2
SCHC Den Bosch 1-3
Bloemendaal HDM 1-3
Amsterdam Hurley 3-1
Nijmegen Huizen 0-2

In de staart van de competitie verloor Nijmegen in eigen huis met 2-0 van Huizen, waardoor het met vijf punten degradeert uit de hoofdklasse. Groningen boekte een knappe overwinning op bezoek bij Kampong (1-2) en gaat nu samen met Huizen play-outs spelen voor lijfsbehoud in de hoofdklasse.

Amsterdam, Den Bosch en SCHC waren al geplaatst voor de play-offs om de landstitel. Oranje-Rood, dat zich vandaag zeker speelde, treft daarin koploper Amsterdam.

Stand bovenin hoofdklasse

Club Wedstrijden/punten
1. Amsterdam 22-63
2. Den Bosch 22-61
3. SCHC 22-46
4. Oranje-Rood 22-44

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl