Een wedstrijd bij Westlandia
NOS NieuwsAangepast

Steeds meer voetballers willen op zaterdag spelen in plaats van zondag

Het amateurvoetbal voor senioren verschuift steeds meer van de zondag naar de zaterdag. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat het aantal teams op zondag speelt de afgelopen vijf seizoenen met 9,5 procent is afgenomen. Op zaterdag zag de voetbalbond juist een toename van 12,8 procent. Dat heeft gevolgen voor de drukte op de velden, want op zaterdag spelen ook bijna alle jeugdteams.

"We zien in de Randstad dat het bij veel clubs druk is op zaterdag en dat ze zelfs met wachtlijsten moeten werken. Terwijl velden op zondag leeg zijn. Dat is niet ideaal", zegt een woordvoerder van de KNVB.

Van 27 naar 2

De verschuiving komt volgens de clubs omdat zondag steeds meer de dag van het gezin wordt. Een andere reden zou zijn dat jongere senioren op zaterdagavond graag stappen en daarom niet op zondag willen voetballen.

Dat herkennen ze ook bij SCO in Oosterhout. Het is lastig om voetballers voor de zondagteams te vinden, zegt bestuurder Toine van der Hoven. Daardoor moeten ze voor relatief weinig spelers op zondag het sportpark openhouden.

Westlandia in Naaldwijk had ooit zelfs 27 seniorenteams op zondag. Ze zien daar een "extreme verschuiving" van zondag naar zaterdag. Komend seizoen blijft er nog maar een seniorenteam en een veteranenteam over op de laatste dag van het weekend. En dat heeft gevolgen. "Dat betekent voor de zaterdag dat de vereniging vol zit. We hebben óf meer ruimte nodig, of andere speelschema's", zegt bestuurslid Ton van Marrewijk.

Zoals het ooit was bij Westlandia

Van oudsher zijn er in Nederland clubs waarvan de senioren op zaterdag of op zondag voetballen. Protestantse clubs spelen van oudsher op zaterdag, terwijl de seniorenteams van katholieke en onkerkelijke verenigingen meestal voor de zondag kozen. Van de zondag naar de zaterdag gaan, is een stap die veel clubs niet licht nemen. Sommige, zoals Westlandia, kiezen ervoor om met hun eerste elftal, het vlaggenschip van de vereniging, op zondag te blijven spelen.

Alliance uit Roosendaal maakt vanwege de verschuivende belangstelling volledig de overstap naar de zaterdag. En dat nog wel op de honderdste verjaardag van de club. Volgens voorzitter Robert Hopstaken is er lang over gesproken. "Want er komt natuurlijk ook wel wat emotie bij kijken."

Eerste elftal

Bij DVC uit Delft hebben ze helemaal geen eerste elftal meer op zondag. "Vroeger was dat echt iets mythisch om naar de zondag te gaan. Nu wil niemand dat meer", zegt bestuurslid Ronald de Vreede.

Los van de traditie kan overstappen met een eerste elftal naar zaterdag problemen opleveren voor clubs die op een hoog niveau spelen. Patrick Luijten van de buren in Delft van DHC: "Ik zou het liefst morgen een zaterdagclub worden, maar dan moeten we op het laagste niveau beginnen. Daar heb ik geen trek in."

De KNVB kijkt samen met de clubs naar oplossingen. "Je wil dat het voetbalweekend optimaal benut wordt. We kijken daarom samen met clubs naar de vrijdagavond, naar flexibele voetbalweekenden en naar de mogelijkheid om pupillen op zondag te laten voetballen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl