Niemand presenteert het nieuws met zoveel emotie als Ri Chun-hee
De bekendste Noord-Koreaan? Dat zal Kim Jong-un zijn, maar een goede tweede is misschien wel Ri Chun-hee. Vandaag kondigde de 75-jarige nieuwslezeres aan dat Pyongyang per direct stopt met het uitvoeren van atoom- en raketproeven.
Ri is een nationale held in Noord-Korea. Hoewel ze al in 2012 met pensioen is gegaan, wordt de nieuwslezeres nog ingevlogen bij belangrijke gebeurtenissen. "Doorgaans leest ze het nieuws over zaken die te maken hebben met de Kim-dynastie, kernproeven of de staatsideologie", zegt Noord-Korea-deskundige Casper van der Veen.
De nieuwslezeres, steevast gekleed in een traditionele jurk, stemt haar emotie feilloos af op het onderwerp dat ze aankondigt. Zo vertelde ze in 2017 met triomferende en trillende stem dat Noord-Korea met succes intercontinentale ballistische raketten had getest. Het jaar daarvoor sprak ze breed glimlachend over geslaagde kernproeven. Als news anchor van de Noord-Koreaanse staatsomroep KCTV bracht ze in 1994, overmand door wanhoop en tranen, nieuws over de dood van Kim Il-sung. In 2011 deed ze hetzelfde bij de dood van Kim Jong-il.
Alleen zij weet hoe echt die emotie is. Van der Veen: "Ri is de eerste nieuwslezer die begon met die bombastische, emotionele manier van presenteren. Jongere collega's hebben dat overgenomen." Haar stijl is nu vereenzelvigd met de Noord-Koreaanse stijl.
Soms is zacht spreken beter
Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia werd Ri in 1943 geboren in een arm gezin. Ze studeerde geen journalistiek, maar volgde een opleiding tot actrice aan de Universiteit van Pyongyang voor Theater en Film. Naar eigen zeggen kende ze Kim Il-sung. Dankzij zijn tussenkomst kwam ze in 1971 terecht bij KCTV. Haar lage afkomst was daarbij een pluspunt: ze zou niet verdacht kunnen worden van banden met de bourgeoisie.
De presentatrice verschijnt niet altijd triomferend of vol opwinding op televisie. In een zeldzaam interview met de Chinese staatszender CCTV zei Ri dat ze het belangrijk vond om bij elk onderwerp de juiste toon en emotie aan te slaan. "Als we bijvoorbeeld 'Democratische Volksrepubliek Korea' oplezen, moeten we niet schreeuwen maar juist zacht spreken", aldus de presentatrice.
NOS op 3 maakte vorig jaar onderstaande video over de bekendste anchor van Noord-Korea:
Het meest opvallend is misschien wel haar lange carrière. Waar collega's of hooggeplaatste Noord-Koreanen het slachtoffer werden van politieke zuiveringen, wist zij die te ontwijken. "Ri is extreem nuttig voor het regime", legt Van der Veen uit. "Pyongyang wil met propaganda de ene keer mensen enthousiasmeren en de andere keer boos maken of angst inboezemen. Zij kan dat met haar stemgebruik als geen ander."
Ri boekt niet alleen succes in Noord-Korea zelf, maar ook daarbuiten. "In het Westen doen we vaak lacherig over haar manier van presenteren, maar het blijft wel hangen. Alleen het feit dat we er nu over praten, zegt al genoeg."